Sertić: Rešenja za sedam preduzeća u restrukturiranju

Ministar privrede Željko Sertić kaže za RTS da je država nadomak rešenja za sedam od 17 preduzeća u restrukturiranju. Ističe da je za građane veoma važno da RTV i RTS imaju stabilan izvor finansiranja i da će se taksa od 150 dinara naplaćivati preko računa za električnu energiju.

Ministar Željko Sertić rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a da Vlada Srbije godinu završava sa impresivnim rezultatima na mnogim poljima.

"Otvorili smo 27 kilometara auto-puta od Vranja do Vladičinog Hana, sledeće nedelje otvaramo 23 kilometra ka Pirotu, počela je izgradnja brze pruge od Beograda ka Budimpešti. Vlada pokazuje koliko su joj svi građani važni", napominje ministar Sertić.

Kaže i da je smanjena siva ekonomija, da je ove godine ugovoreno oko 18.000 radnih mesta, a da je povećanje investicija u iznosu od 25 odsto.

"Kada govorimo o privatizaciji, ovu godinu smo počeli sa više od 500 nerešenih preduzeća a završavamo sa deset. Nadomak smo rešenja za sedam od 17 preduzeća. To su Fabrika auto-maziva iz Kruševca, tri Petoletke koje preuzimaju radnici, zatim 'Prva iskra' Barič, 'Zastava grupa' ide u stečaj i do Nove godine objavljujemo javni poziv za 'Poljoprivredni kombinat Beograd'", kaže ministar.

Dodaje da će od sedam preduzeća dva otići u stečaj.

"To su 'Prva iskra' Barič i 'Zastava grupa' u svojim određenim delovima", objašnjava Sertić.

Kaže da Vlada pokušava da svako radno mesto spase.

"Država neće nijednom preduzeću više pomagati, dva problema velika ostaju do maja meseca, a to su RTB 'Bor' i Rasavica rudnici i imamo određene predloge", kaže ministar.

Dodaje da se nastavljaju pregovori sa kineskom kompanijom oko "Železare Smederevo".

"U januaru ćemo najverovatnije imati obostrane posete i možemo očekivati realno u februaru objavu tendera", kaže Sertić.

Ističe da zakon o javnim preduzećima neće biti usvojen na sednici Vlade do Nove godine.

"Tim zakonom biće stroža kontrola i moraju se imati standardi i okviri u kojima se radi. Najveća javna preduzeća smo u saradnji sa MMF-om uspeli da reformišemo i ostaje sad fiskalna konsolidacija, a ovim zakonom ćemo obuhvatiti i javna preduzeća na lokalu", objašnjava Sertić.

Kaže i da je veoma važno da građani imaju stabilno finansiranje javnih servisa.

"Polovina ili veći deo finansiranja RTV-a i RTS-a ići će preko budžeta, a drugi deo kroz taksu od 150 dinara. Mi ćemo tu taksu naplaćivati uz električnu energiju", ističe ministar Sertić.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво