Ponikve, čekajući zvuk "boinga"

U maju sledeće godine, obnova aerodroma Ponikve kod Užica bi, rekonstrukcijom i poslednjeg dela piste razrušene u bombardovanju, trebalo da uđe u završnu fazu. Već dve godine, na taj aerodrom sleću manji, poslovni i turistički avioni, ali su ambicije Zlatiborskog okruga da Ponikve postanu vazdušna luka i za veće letelice, jer za to postoji interesovanje inostranih tur-operatora, privučenih lepotama Zlatibora, Tare, Mokre gore...

Procene da bi aktiviranje aerodroma Ponikve kod Užica, za oko 30 posto unapredilo privrednu aktivnost čitavog okruga, nisu nove, ali je nova ideja da se u obnovi aerodroma, prevashodno računa na sopstvene snage.

Reditelj Emir Kusturica rekao je da postoji naivna vera da će veliki fondovi završiti posao koji mi treba da završimo.

"Još kad bi bilo malo želje da se oživi privreda i da se poveruje u to da avio-prevoz može da podstakne ne samo turizam, već i poljoprivredu, onda bi se udružile opštine i onda bi na nivou regije taj aerodrom i počeo da radi."

Sada se to i dešava. Zlatiborski okrug je pokrenuo inicijativu da aerodrom, umesto gradskog, postane regionalno preduzeće, koje će finansirati njegovih 10 opština.

Dimitrije Paunović, načelnik Zlatiborskog okruga, kaže da će se osloniti na sopstvene snage, sopstvene resurse, a možda budu morali da se i kreditno zaduže. "Sigurni smo i činjenica je da bez aerodroma, bez auto-puta, nama nema boljeg života", kaže Paunović.

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović kaže da je dovoljno bilo pet miliona evra da se ovaj aerodrom stavi u funkciju.

"Mislim da nije veliko izdvajanje iz opštinskih budžeta da se pet miliona prikupi i da se ovaj aerodrom stavi u funkciju, a naravno i odgovornost Vlade i resornih ministarstava je da pomognu", smatra Stamatović.

Najvažniji posao je završetak oko 10 kilometara aerodromske ograde, čiji je deo, uz pomoć Emira Kusturice, već nabavljen, a predstoji i rekonstrukcija preostalih 800 metara piste.

"Kad završimo kompletnu rekonstrukciju poletno sletne staze duge 3.100 metara, onda bukvalno svi postojeći tipovi aviona mogu da koriste ovu pistu bez ograničenja", rekao je direktor JP "Aerodrom Ponikve" Saša Savić.

Sve to, kao i izgradnju kraka Koridora 11, ka Zlatiboru, sa nestrpljenjem očekuju u tom regionu, jednom od retkih u Srbiji sa spoljnotrgovinskim suficitom.

Privrednik Rade Ljubojević rekao je da bi to bio način da Srbija u Evropi bude prisutna i sa svežim voćem. Ono znači veći prihod i veću cenu.

Ponikve su za sada vazdušna luka lake avijacije, ali zvuk "boinga" ovde mnogi priželjkuju, uključujući i turiste koji bi, ipak, da se, putujući na odmor – ne premore.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво