Vučić: Postignuti rezultati najavljuju izlazak Srbije iz krize

Srbija u narednih pet godina neće biti ni blizu začelja Evrope, poručio je premijer Aleksandar Vučić na skupu lista "Ekonomist" – "Svet u 2016", uveren da ako rešimo tri ključna problema možemo da se nađemo među razvijenijim zemljama EU po ekonomskim pokazateljima. Srbija će iduće godine zasigurno biti na dobrom putu, rekao je šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Tri ključna problema, kako je rekao premijer Aleksandar Vučić, odnose se na 17 velikih društvenih firmi u restrukturiranju, nenaplative kredite i reformu javne administracije.

"Ako to budemo manje ili više dobro rešili, nema bojazni za budućnost Srbije", rekao je Vučić na konferenciji "Ekonomist: Svet u 2016".

Naveo je i da očekuje da će sledeća godina biti uspešnija od 2015, jer očekuje unapređenje poslovnog ambijenta, značajno veći broj investicija, veću potrošnju, rast u privatnom sektoru, više kapitalnih projekata i investicija finansiranih iz privatnih izvora, ulazak u prvih 40 zemalja na listi Svetske banke, što će generisati značajno veći privredni rast.

Očekuje i da Srbija završi 2015. godinu sa rastom od 0,9 odsto, kao i da sledeće godine rast bude oko dva odsto, a ukoliko "budemo imali sreće sa privatizacijom" i preko dva odsto, da bi u narednim godinama rastao.

"Nama je taj rast potreban, potrebno nam je održavanje fiskalnog deficita na niskom nivou, ulaganje u infrastrukturne projekte, poboljšanje poslovnog ambijenta", rekao je Vučić i dodao da je zato važno i otvaranje prvih poglavlja sa EU.

Otvaranjem poglavlja, naime, kako je rekao, jasno je trasiran put Srbije, ali to znači, dodao je, i mnogo više ozbiljnih zadataka koje ćemo morati da obavimo da bismo pokazali da smo odgovorniji nego ranije. Vučić je rekao da je za Srbiju, kao malu zemlju, važno da se prilagodi svetskim tokovima u privredi, novim naučnim, tehnološkim dostignućima, da menjamo sebe.

"Pokušaćemo da sprovedemo u Srbiji da nam deca, osim što će šest sati učiti, dva sata provedu na poslu, a i odrasli tako što će šest sati raditi, a dva sata učiti", rekao je Vučić i dodao da se mora menjati i obrazovni sistem te da se zato radi na dualnom obrazovanju.

"Za svet se ne vidi lagan izlaz iz krize"

Naveo je da je posle velike recesije, ovo druga velika recesija sa kojom se suočavamo već sedmu godinu, te da se za svet ne vidi lagan i brz izlazak iz krize.

"Za nas je važno da uprkos problemima koje imamo sa cenom sirovine, pre svega cenom bakra, čini mi se da smo uspeli većom ozbiljnošću i radom da napravimo rezultate koji znače izlazak iz krize", rekao je Vučić, ali i dodao da se plaši da će novi rast dolara u odnosu na evro povećati dug Srbije.

Uveren je da ćemo u narednoj godini uspešno nastaviti unapređivanje poslovnog ambijenta, navodeći da Srbija ovu godinu završava sa 1,6 milijardi evra investicija, "što nije loše za Zapadni Balkan".

"Smanjili smo fiskalni deficit na značajni, niski nivo. U godinama pred nama trebalo bi izbrisati ulogu države kao ključnog generatora, već da napravimo ambijent koji će poboljšati poslovni ambijent u našoj zemlji", rekao je Vučić.

Ocenio je takođe da će pred Srbijom biti i bezbroj problema, ali da je najvažnije da se reše tri ključna – restrukturiranje 17 velikih preduzeća, nenaplativi krediti i reforma javne uprave, primetivši da je u "svima nama ostala klica samoupravnog socijalizma" koje bi trebalo da se oslobodimo.

"Srbija ni sledeće a ni narednih godina neće biti ni blizu začelja Evrope", zaključio je Vučić.

Dačić: Srbija će 2016. biti na dobrom putu

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar inostranih poslova Ivica Dačić ocenio je da će Srbija iduće godine zasigurno biti na dobrom putu. 

Dačić se osvrnuo na Vučićev govor, koji je otvorio skup, rekavši da činjenica da je šef srpske vlade u svom obraćanju govorio o "godinama, a ne godini pred nama", jasno pokazuje veliki napredak koji je ostvarila zemlja.

Istakao je da je u ovoj godini Srbija ostvarila istorijske rezultate.

"Pre svega je Srbija započela put ka EU otvaranjem prvih poglavlja, uspešno predsedavala komplikovanoj organizaciji kao što je OEBS. Svakom organizacijom u teškim uslovima međunarodnih odnosa koji vladaju danas, a koja se bazira na principu konsenzusa, jeste gotovo nemoguće upravljati bez velikog uticaja i snage zemlje. Srbija je u tome bila uspešna", rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije je ukazao i na rezultate koje je Srbija ostvarila i u odbrani nacionalnih i državnih interesa, kao što je glasanje u Unesku, sprečavanje rezolucije o Srebrenici u UN, imajući u vidu da bi se time, kako je rekao, bacila senka na srpski narod.

Rekao je da su premijer i on na prošlom ministarskom savetu OEBS-a mogli da pročitaju delove govora koje je Josip Broz Tito držao pre četiri decenije i da niko ne bi primetio da je to bilo izlaganje od pre toliko vremena, jer danas, iako nema dva bloka, postoje suprotstavljeni interesi velikih sila.

"To su odnosi na globalnom planu na koje Srbija kao mala zemlja ne može da utiče kao neke druge velike zemlje, ali možemo da menjamo naš položaj i ulogu. Svaki korak koji napravimo unutar Srbije biće korak bliže ka našim spoljnopolitičkim ciljevima. Zato se uređivanjem Srbije bližimo modernoj Evropi i svetu", podvukao je ministar.

Dačić je istakao da Evropa nije sama po sebi cilj, idealan recept za Evropu nije pronađen, ali da je Evropa idealan recept za Srbiju. "Mislim da smo načinili velike korake napred", rekao je Dačić.

Mihajlović: U 2016. Srbija će biti obeležena lepim slikama

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović rekla je da je Srbija već na dobrom putu i da će 2016. godina biti obeležena uspehom i lepim slikama.

Mihajlovićeva je, govoreći na otvaranju konferencije, rekla da je najbolji dokaz da je Srbija već na dobrom putu dobar rezultat Vlade i rezultat postignut u ovoj godini.

"Vlada ima sve reference da govori o tome kako će izgledati 2016. godina, a kad kažem reference, mislim da imamo rezultat", rekla je Mihajlovićeva, koja je i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ona je podsetila da je 2015. godina počela sa negativnim prognozama rasta, a sada se beleži pozitivan, te da će Srbija u 2016. sigurno poboljšati svoj poslovni ambijent.

Srbiju će, navodi ona, obeležiti i slika razvoja, infrastrukturnih projekata, koja je i regionalna slika jer, kako je rekla, koridori su tu da spoje ne samo gradove unutar Srbije, već i da spoje države.

U tom smislu, Mihajlovićeva je rekla da je ove godine u Srbiji otvoreno 110 kilometara puta, a poređenja radi, godišnji prosek u EU je 55 kilometara.

Stalni koordinator UN u Srbiji Irena Vojačkova Solorano podvukla je neophodnost i socijalne inkluzije, i primetila da u Srbiji socijalni indikatori rastu. U tom smislu, kako je rekla, u 2016. biće potpisan novi petogodišnji program s Vladom Srbije, koji će je podržati na putu ka EU.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво