Pad "Tošibe", uzgoj povrća u fabrici elektronike

Gigant japanske električne i elektronske industrije "Tošiba" doživljava najteže trenutke u svojoj istoriji, i u ekonomskom i moralnom smislu. Kompanija prodaje i zatvara svoje fabrike televizora i bele tehnike, a njeno prestrukturiranje poprima i donekle ironičnu notu – jedna od bivših fabrika elektronike sada se koristi za uzgoj povrća.

Div japanske električne i elektronske industrije "Tošiba" doživljava najteže trenutke u svojoj istoriji kada su u pitanju finansije, ali i decenijama vrednim radom stečen ugled.

U martu ove godine glavni poslovni sektor ove kompanije, proizvodnja uređaja za domaćinstvo, zabeležio je fantastičan gubitak od oko devet milijardi dolara.

Ovih dana japanski mediji javljaju da zbog toga kompanija radi na dubokom prestrukturiranju, koje će verovatno suštinski promeniti karakter te firme. 

Japanski mediji prenose da će "Tošiba" svoje fabrike televizora u inostranstvu, u Indoneziji i Egiptu, prodati tajvanskoj kompaniji "Kompare", odnosno egipatskoj grupi "El Arabi" i tako sledećeg meseca prestati da proizvodi tu vrstu električnih uređaja u inostranstvu. Japanska kompanija se delimično povlači i iz proizvodnje bele tehnike u inostranstvu prodajom svoje fabrike u Turskoj, dok je neizvesna i sudbina njenih postrojenja na Tajlandu. 

"Tošiba" planira i masovna otpuštanja radnika i zatvaranja postrojenja u Japanu ne bi li se u toku naredne fiskalne godine u potpunosti oslobodila delatnosti u kojima trpi gubitke. U oktobru je objavljena i prva prodaja "Tošibine" fabrike unutar Japana – postrojenje za proizvodnju poluprovodnika u gradu Oiti ustupljeno je rivalu "Soniju".

Prestrukturiranje na kojem kompanija trenutno radi posledica je velikog finansijskog sandala koji je otkriven ranije ove godine, pa je i ugled firme teško oštećen. Naime, japanska poslovna zajednica i šira javnost tokom leta su saznali da je "Tošiba" u periodu od 2008. do 2014. "naduvala" profit za čak 1,9 milijardi dolara, zahvaljujući čemu je veštački održavala cenu svojih deonica. 

Nameštanje poslovnih rezultata vršeno je ne samo kroz prikazivanje fiktivnog profita, već gde je bilo potrebno, i kroz smanjivanje cifre ostvarenog dohotka, radi izbegavanja plaćanja poreza.

Čitavo rukovodstvo firme je u julu podnelo ostavku, a tužilaštvo sada sprovodi krivičnu istragu protiv ukupno tri bivša generalna direktora, dok je kompaniji već određena kazna od 60 miliona dolara zbog dostavljanja lažnih informacija tržištu deonica.

Finansijska moć i slava u opadanju

Kompanija "Tošiba" formirana je pre gotovo osam decenija spajanjem preduzeća koja su osnovana još krajem 19. veka, a sadašnje ime je formalno usvojila 1978. godine.

Reč je o ogromnoj korporaciji sa oko 210.000 radnika koja danas u svom sastavu, pored fabrika kompjutera i aparata za domaćinstvo, bolnice i vojsku, ima i postrojenja za proizvodnju hemikalija, liftova i nuklearnih reaktora.

"Tošiba" je otkupila čuvenog američkog proizvođača reaktora i elektronike "Vestinghaus" i deo nekadašnjeg IBM-a, tako da je ona sada multinacionalna korporacija sa krupnim poslovnim interesima u Severnoj Americi i drugde po svetu. 

"Tošiba" je jedan od tehnoloških lidera u Japanu, kompanija koja je prva u zemlji proizvela radar, mikrotalasnu pećnicu i elektronsku pisaću mašinu. Ne tako davno, u 2010. godini, "Tošiba" je bila peti svetski i prvi japanski proizvođač kompjutera po prihodima ostvarenim od prodaje.

Međutim, u proteklih deceniju i po, kao i drugi japanski proizvođači elektronike, "Tošiba" se suočava sa žestokom konkurencijom firmi iz Južne Koreje i Tajvana, a sve više i iz Kine. One su u znatnoj meri smanjile, pa i potpuno prevazišle, tehnološki zaostatak u odnosu na Japan, a belu tehniku, telefone, televizore i kompjutere i dalje proizvode po manjim cenama od svojih japanskih konkurenata. 

Naročito pogubno po japanske elektronske gigante, kao što su "Tošiba", "Panasonik", "Soni" i "Šarp", pokazalo se ogromno ulaganje u skupu tehnologiju kristalnih TV ekrana visoke rezolucije, koji su u potpunosti izneverili očekivanja vezana za profit i koji se već blizu decenije u Japanu prodaju ispod proizvodne cene, konstantno generišući gubitke. 

Japanski proizvođači elektronike žrtve su i kašnjenja u inovacijama, kada su u pitanju tablet računari i pametni telefoni.

Kao poslovnu grupu, "Tošibu" je teško pogodila i nesreća u Fukušimi, koja je dovela do zatvaranja nuklearnih centrala širom zemlje i moratorijuma na izgradnju novih nuklearnih postrojenja, jer je ona najveći japanski proizvođač reaktora i opreme za nuklearne centrale. 

Zbog svega toga, "Tošiba" je počela da beleži ogromne gubitke u poslednjoj deceniji, što je njeno rukovodstvo navelo na nezakonito prekrajanje poslovnih knjiga.

Put za spas racionalizacija i osvajanje novih delatnosti i tržišta?

Kuriozitet je da ova nekada moćna elektronska kompanija sada u jednoj od svojih bivših fabrika flopi diskova gaji zelenu salatu i spanać, te razmatra širenje u agrarni sektor u kojem bi svoje napredne tehnologije iz oblasti osvetljenja i održavanje temperature mogla da efikasno iskoristi za uzgajanje povrća bez upotrebe pesticida.

Jedan od načina na koji "Tošiba" pokušava da se odupre lavini kritika u štampi i izbori prostor na novim tržištima je medijska promocija novog humanoidnog robota, kojeg ovo preduzeće poslednjih meseci postavlja u robnim kućama i šoping centrima u Tokiju, gde on obavlja funkciju recepcionera i informatora. 

"Tošiba", međutim, kasni punih deset godina u razvoju humanoidnih mašina u Japanu, jer je domaća kompanija "Kokoro drims" još 2005. godine na Svetskoj izložbi u prefekturi Aići, nedaleko od grada Nagoje, predstavila android po imenu "Aktroid", koji izgleda kao mlada žena i služi kao informator, recepcioner i glumica u reklamnim spotovima. 

"Tošiba" je prošle nedelje objavila i da ulazi u pregovore o spajanju svojih fabrika kompjutera sa kompanijom "Fuđicu" kako bi ostvarila uštede i ostvarila racionalnije poslovanje u delatnosti proizvodnje računara.

Tako se istovremeno sa njenim ulaskom u agrar i kebernetiku, pored televizora i bele tehnike, tope i "Tošibina" preduzeća iz oblasti kompjuterske tehnologije.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи