Otkazi, jednačina sa više nepoznatih

Predlog budžeta za narednu godinu dostavljen je Skupštini na razmatranje, a u Vladi računaju da će se poslanici o njemu izjasniti 9. ili 11. decembra. Uz veći rast privrede, manji deficit, nastavak reformi, Vlada je dogodine planirala da izdvoji tri odsto manje novca za plate u javnom sektoru.

Kao najveći izazov i rizik za ostvarivanje plana u 2016, ali i narednim godinama, Vlada je označila smanjenje troška za plate, odnosno broja zaposlenih u javnom sektoru. Zato se zabrana zapošljavanja produžuje i u narednoj godini, a već do kraja januara sledi 14.512 otkaza ili penzionisanja.

Ko tačno i za koliko mora da smanji broj radnih mesta u naredna dva meseca, u nadležnom Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu ni danas nismo dobili odgovor. Odluku o maksimalnom broju zaposlenih Vlada je usvojila pre dva dana, ali je nadležno ministarstvo još nije objavilo.

Zna se samo da će u republičkim organima broj radnih mesta morati da se smanji za 8.511, u jedinicama lokalne samouprave i njihovim preduzećima za 5.751, a u AP Vojvodini za 250.

"Imamo 475 stalno zaposlenih i sada smanjujemo na 459, a moraćemo da radimo još više restrikcija, još veće smanjenje sa usvajanjem akta o sistematizaciji i definisanje tehnološkog viška", navodi Miladin Kovačević iz Republičkog zavoda za statistiku.

Ni oni koji bi otkaze trebalo da pripreme nemaju više podataka, pa o tome uglavnom i ne žele da govore.

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić navodi da, sem najave da će otpuštanja biti u roku od 60 dana i zbirne brojke, nema nikakvih drugih informacija.

"Uradićemo što se očekuje od nas u predviđenom roku, ali rok je kratak. Pokušaćemo u okviru sistema lokalne administracije da postavimo što više ljudi na prava radna mesta", dodaje Perišić.

Država se pobrinula i niko od 14.500 radnika neće ostati bez svojih prava i otpremnina, kaže ministar rada.

"Za Ministarstvo rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja utvrđen je maksimalni broj zaposlenih od 14.487 ljudi. To znači da sada treba da smanjimo broj zaposlenih za 157, što kroz odlaske u penziju što kroz instituciju viška tamo gde više ne postoji potreba za njihovim radom", ukazuje ministar rada, zapošljavanja i socijalne politke Aleksandar Vulin.

I Sindikat prosvetnih radnika od Ministarstva državne uprave je uzalud tražio da im kaže koliko će ih ostati bez posla u naredna dva meseca.

Otkazi su bili tema i na marginama skupštinskog zasedanja. Opozicija strahuje od stranačkog otpuštanja, a vladajuća stranka poručuje da javna uprava mora biti kvalitetniji i efikasniji servis građana. A kad prođe januar, ostaje 11 meseci da se ugasi još 20.000 radnih mesta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво