Vlada usvojila Predlog zakona o budžetu za 2016. godinu

Vlada Srbije usvojila je predlog budžeta za 2016. i objavila Fiskalnu strategiju u kojoj su planovi za naredne tri godine. Plan je da se nastavi s reformama i da se i dalje smanjuje razlika između prihoda i rashoda. Moraće da se završi privatizacija, a dogodine će bez državnog posla ostati 35.000 ljudi.

Predlog zakona trebalo bi da se ovih dana nađe pred poslanicima u Skupštini, koji bi, prema ranijim najavama, trebalo da podrže usvajanje zakona o budžetu za 2016. godinu.

Vlada bi nakon usvajanja trebalo da zakon pošalje MMF-u kako bi Fond doneo konačnu ocenu treće revizije stendbaj aranžmana, i to najkasnije do katoličkog Božića, 25. decembra.

Vlada je budžet isplanirala računajući na brži ekonomski rast od ovogodišnjeg za jedan procenat, više investicija, veću inflaciju i rast javnog duga na 79,7 odsto.

Očekuje prihode od gotovo 1.710 milijardi dinara, a da potroši 1.873 milijarde. Konačno, razlika bi bila 163,5 milijardi dinara što je četiri odsto BDP-a, a to će dogodine biti 34,5 milijardi evra.

Vlada je propisala i da će dogodine izdaci za plate zaposlenih morati da se smanje za tri odsto, odnosno da će bez posla dogodine ostati 35.000 ljudi, od čega je 14.000 radnih mesta predviđeno za gašenje već u januaru.

Iako država najavljuje povlačenje iz privrede i smanjenje subvencija, one su i dalje na 112,5 milijardi dinara.

Očekuje se da posle ovogodišnjeg pada dogodine svako od nas u proseku više troši. Tome će svakako doprineti i povećanje akciza na naftne derivate koje će biti u proseku tri dinara po litru – u zavisnosti od vrste goriva.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво