Fiskalni savet: Uspeh u prvoj godini konsolidacije

Fiskalna kretanja u ovoj godini bolja su od očekivanih i ukazuju na to da bi deficit opšte države mogao da iznosi oko 123 milijarde dinara, odnosno 3,1 odsto BDP-a, objavio je Fiskalni savet.

Savet je ocenio, polazeći od prošlogodišnjeg deficita, koji je iznosio 6,7 odsto BDP-a, na osnovu izvršenja javnih prihoda i rashoda do oktobra, da trajno smanjenje deficita u ovoj godini iznosi 2,4 odsto BDP-a.

"To je nesporno značajan uspeh u prvoj godini fiskalne konsolidacije", navedeno je u mesečnom izveštaju Fiskalnog saveta za oktobar.

U izveštaju je konstatovano da su najveće trajne uštede u ovoj godini potekle od umanjenja plata u javnom sektoru i penzija, i to za 1,5 odsto BDP-a, što je, kako navode, bilo i očekivano.

Uštede su, takođe, posledica i efikasnije naplate poreskih prihoda i to od 1,3 odsto BDP-a, uključujući i nove budžetske prihode od uvedene akcize na struju.

"U suprotnom smeru je delovalo neizbežno povećanje troškova za kamate za 0,4 odsto BDP-a, što je rezultat neodgovarajuće fiskalne politike u prethodnih nekoliko godina i posledično snažnog rasta javnog duga", navodi Fiskalni savet.

Deficit je, primećuje Savet, jednokratno umanjen za oko 1,2 odsto BDP-a, a to je rezultat nekoliko privremenih činilaca – rast neporeskih prihoda za 0,5 odsto BDP-a, veliko povlačenje novca iz državnih preduzeća, pre svega EPS-a, EMS-a i Telekoma i drugih jednokratnih uplata.

Loše uštede po osnovu javnih investicija

Savet upozorava da će i vraćanje neporeskih prihoda na uobičajeni niži nivo delovati u smeru povećanja deficita u 2016.

Fiskalni savet je kritikovao i "loše" uštede ostvarene po osnovu javnih investicija, od oko 20 milijardi dinara.

Podaci potvrđuju i da nije otpočela predviđena racionalizacija broja zaposlenih u sektoru opšte države, ističe se u izveštaju, a primetno je, kako navode, i kašnjenje u rešavanju statusa preduzeća u privatizaciji.

"To će usled neplaćanja planiranih otpremnina zbirno doneti uštede od 10 do 15 milijardi dinara", piše u izveštaju.

Ovo telo podseća i da će, prema poslednjim najavama, država do kraja godine preuzeti otplatu duga "Srbijagasa" i izmiriti obaveze prema vojnim penzionerima, što će povećati ukupne rashode za oko 37 milijardi dinara.

"Fiskalni deficit u 2015. godini će u tom slučaju iznositi oko 160 milijardi dinara ili 4,1 odsto BDP-a, što je i dalje znatno bolji rezultat od prvobitno planiranog", zaključak je Fiskalnog saveta.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво