Otvorene konačne ponude za Telekom, čeka se odluka Vlade

U Vladi Srbije otvorene su konačne ponude šest kompanija koje su zainteresovane za kupovinu 58 odsto akcija Telekoma. Ponude je ocenjivao privatizacioni savetnik, francuska kompanija "Lazar", a Vlada odlučuje koja je ponuda najbolja, ne samo na osnovu cene već i ponuđenog investicionog plana i socijalnog programa. Ako nijedna ponuda ne bude zadovoljavajuća, odustaje se od prodaje Telekoma.

U Nemanjinoj 11. otvorene su nove poboljšane ponude koje su zainteresovani kupci dostavili danas. Sada je na potezu privatizacioni savetnik, "Lazar" koji bi do kraja nedelje trebalo da uradi i Vladi i premijeru predstavi analizu tih poboljšanih ponuda. Vlada bi do kraja nedelje trebalo da odluči da li će s nekim ponuđačem nastaviti pregovore o prodaji većinskog paketa akcija Telekoma što bi moglo da se završi u januaru.

Pre pet godina pola Telekoma je htela da kupi samo jedna kompanija i to za manje od 1,4 milijarde evra, koliko je tražila tadašnja vlada. Ove godine za 58 odsto akcija bilo je osam zainteresovanih kupaca, a ponude je dostavilo njih šest. To je dobar znak, rekao nam je pre dve nedelje kada su ponude otvorene ministar telekomunikacija Rasim Ljajić.

Da bi podstakli konkurenciju, podatke o zainteresovanim investitorima držali su u tajnosti, ali se ovde iz Nemanjine više puta čulo da ako nijedna ponuda ne bude dovoljno kvalitetna – neće biti ništa od prodaje. Pored cene, gledaće se investicioni i socijalni program jer je cilj da se očuva kompanija.

Dakle, ako nijedna ponuda ne bude dobra neće biti prodaje, ali hoće biti promena u Telekomu, pre svega u vidu otpuštanje 30 odsto od 13.000 zaposlenih, koliko ih ima u svim Telekomovim firmama u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori.

Tender za prikupljanje ponuda za 58 odsto akcija je objavljen u julu, a spekuliše se da su najbolju ponudu dali "Telekom Slovenija", američki fond "Apolo" i Kinezi koji su se početkom meseca sastali s članovima Vlade Srbije. Nagađa se i da je najbolja ponuda 1,2 milijarde evra uz izdašan socijalni program, a bilo je nagađanja da Vlada neće pristati na manje od 1,5 milijardi evra.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво