DRI: Javne nabavke često neekonomične

Direktor Državne revizorske institucije Radoslav Sretenović izjavio je da je to telo, iako do sada nije radilo reviziju svrsishodnosti javnih nabavki, u dosta slučajeva utvrdilo da nije bilo ekonomičnosti i efikasnosti u tim procesima.

Radoslav Sretenović je, na otvaranju regionalne konferencije o svrsishodnosti javnih nabavki, ukazao i da je utvrđeno da mnogi ugovoreni radovi, koji su plaćeni, uopšte nisu izvedeni, ili da oprema nije isporučena.

Sretenović je kao primer naveo beogradsko javno preduzeće "Infostan", gde je revizijom utvrđeno da je 2012. godine za novi informacioni sistem plaćeno 188 miliona dinara, a da pojedini delovi tog sistema nikad nisu uključeni, pa se i danas radi na starom.

Sretenović je ukazao i da je Republička direkcija za imovinu, što je utvrđeno revizijom za 2012. godinu, platila 71 milion dinara za informacioni sistem, koji nikad nije ispooručen.

Ističe da su, u mnogim slučajevima revizije, utvrdili da su odgovorna lica u javnim prerduzećima i državnim institucijama odobravala radove po najvišoj ponuđenoj ceni, iako je bilo onih koji su to isto nudili osam puta jetinije.

Mnogi radovi nikada nisu izvršeni, a plaćeni su, rekao je Sretenović.

Navodi i slučaj kada su u jednoj reviziji utvrdili da je plaćeno 9,6 miliona dinara za nadogradnju informacionog sistema, samo na osnovu naloga odgovornog lica, a ti radovi nikad nisu obavljeni.

Sretenović smatra da je zato potrebno podići nivo kvaliteta pregovaranja kod naručioca s tendera, da oni "budu inteligentniji", kao i da je potrebno "ukrupniti" javne nabavke, kako bi se dobio popust na cenu, zbog količine, a da se time ne ugrožava konkurencija.

Direktorka Fonda za otvoreno društvo Jadranka Jelinčić ukazala je na činjenicu da se u pregovorima za članstvo u Evropskoj uniji treba biti svestan da se, u oblasti javnih nabavki, ne pregovara samo o poglavlju 5, nego su sa tim povezana i poglavlja 8 (zaštita konkurencije) i 23 (pravosuđe).

Do danas nismo uspeli da u praksi obezbedimo da taj algoritam 5-8-23 funkcioniše, još uvek nismo našli rešenje da učinimo efikasnim povezanost sistema javne nabavke-zaštita konkurencije-sudska zaštita, upozorila je Jelinčićeva.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво