Koliko je Srbija spremna za slučaj gasne krize

Rusko-ukrajinski konflikt i ove zime dovodi u pitanje sigurnost snabdevanja gasom. Ukrajina je našla povoljnije isporučioce, a Rusija je zavrnula slavine toj zemlji, jer nije platila avans. Iako je gasovodom preko Ukrajine "Gasprom" nastavio isporuke drugim zemljama, upozorava na mogućnost poremećaja. U slučaju krize, Srbija u skladištu "Banatski dvor" ima rezervi za najviše dva meseca.

Srbija i druge balkanske zemlje su najugroženije jer je ukrajinski gasovod jedini pravac snabdevanja. Iako "Gasprom" našoj zemlji garantuje redovan dotok, u Vladi kažu da prate situaciju.

Skladište "Banatski dvor" je puno, a to znači rezervu oko dva meseca. Međutim, treba imati u vidu da je grejanje građana prioritet.

Vojislav Vuletić iz Udruženja za gas Srbije kaže da je potrošnja gasa za grejanje velika.

"Međutim, mi imamo i druge potrošače veoma važne koji ne smeju da ostanu bez gasa. To su Železara, Staklara, MSK, Azotara", kaže Vuletić.

Prema njegovim rečima, "Banatski dvor" tu može da pomogne, a osnovno snabdevanje Srbija mora da ima preko Mađarske, odnosno Ukrajine iz Rusije.

Gas se može nabaviti i iz evropskih skladišta, ali u slučaju krize on će sigurno biti skuplji. Zapadna Evropa ima i gasovod "Severni tok", a Brisel za sada ne reaguje povodom novog gasnog spora.

Ana-Kaisa Itkonen, portparolka Evropske komisije, kaže da se Evropa oslanja na Rusiju za oko trećinu svog gasa, a polovina stiže preko Ukrajine.

"Evropska komisija trenutno nije posebno zabrinuta za protok gasa. Rusija i Ukrajina primenjuju zimski protokol u kojem stoji da isporuka gasa zahteva avansno plaćanje", kaže Ana-Kaisa Itkonen.

Srbiji i zemljama regiona su hitno potrebni novi gasni izvori. Već je izvesno da će "Gasprom" za tri godine potpuno zatvoriti gasovod preko Ukrajine. A rusko-turski sukob dodatno otežava situaciju. Neizvestan je projekat "Turski tok", na koji računaju zemlje regiona.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво