Vojni penzioneri: Vansudskom nagodbom mnogo bi izgubili

Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije saopštilo je da će tražiti ocenu ustavnosti zaključka Vlade Srbije kojim su oštećeni za 42,1 odsto sume koju im duguje penzijski fond.

Kako je objašnjeno, suprotno odluci Ustavnog suda u zaključku Vlade od 30. oktobra ove godine precizirano je da u vanredno usklađivanje vojnih penzija od januara 2008. godine od 11,06 odsto uračunata i redovna povišica od 4,21 odsto.

Vlada Srbije je pozvala vojne penzionere da odustanu od tužbi i u tom slučaju će od januara iduće godine jednokratno biti isplaćen sav dug, u proseku po 305.000 dinara.

"Pozivanje osiromašenih penzionera i njihovih naslednika da se vansudski nagode sa Republičkim fondom za penzijsko i invalidsko osiguranje i odreknu prava na sudsku zaštitu je pokušaj prevare", ocenilo je Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica.

To udruženje ocenilo je da će vansudskom nagodbom penzioneri izgubiti oko 70 odsto sledujuće sume, sudske troškove, zakonsku zateznu kamatu i neće dobiti ni rešenje o penzionisanju na osnovu Zakona o PIO.

Najavljeno je da će vojni penzioneri kojima u dosadašnjim sudskim parnicama nije priznato pravo na zakonsku povišicu od 1. januara 2008. godine, novim tužbama to pravo ponovo potražiti na sudu i podneti krivične prijave protiv odgovornih lica u Fondu PIO.

Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica je navelo da bi se vansudskim sporazumom vojni penzioneri trajno odrekli uvećanja penzije za 4,21 odsto, bez obzira na odluku Ustavnog suda.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво