Slamarica ili obveznice

Promet trgovanja državnim obveznicama na Beogradskoj berzi za samo tri dana premašio je tri i po miliona evra. Novi finansijski instrument na srpskom tržištu kapitala omogućava i građanima i pravnim licima da, umesto što štede novac u slamarici, investiraju u državne obveznice.

Pozajmite državi novac uz kamatu. Dobru kamatu. Tako bi otprilike objasnili trgovinu republičkim obveznicama na Beogradskoj berzi. U Berzi kažu da je reč o istorijski važnoj promeni na tržištu kapitala.

"One hartije koje izdaje država smatraju se hartijama prve klase, što znači da nose najmanji rizik ulaganja", objašnjava direktor Beogradske berze Siniša Krneta.

Što je rizik manji, manji je i prihod, ali je ulaganje stabilnije. Obveznice mogu da kupe i građani i svi drugi investitori na berzi.

"Najveći rizik koji nose državne hartije bilo koje zemlje jeste da ta zemlja u nekoj budućnosti ne bude mogla da isplati svoje obaveze, odnosno ne bude mogla da plati taj dug", ukazuje broker Nenad Gujaničić.

Takvog raspleta smo ipak bili svedoci u Grčkoj, kada su vlasnici obveznica pretrpeli velike gubitke jer država nije mogla da ispuni svoje obaveze. Stručnjaci smatraju da je takav scenario daleko od Srbije. A građani imaju priliku za sigurnu investiciju.

Kamate na obveznice više su od onih za štednju, bilo da štedite u dinarima ili evrima. Zavise od rokova dospeća – što je rok duži, veća je i zarada. A na tako zarađen novac ne plaća se porez na dobit.

"Ove obveznice nude priliku da se štednja plasira po daleko većim prinosnim stopama. U svemu tome treba biti oprezan jer dok se ne zaključi transakcija, nema garancije u pogledu cene na koju se računa prinos", napominje Krneta.

Državne obveznice su oročene od jedne do 11 godina, a već u prva tri trgovačka dana, sa tri i po miliona evra, premašile su očekivani promet.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво