Neizvesna sudbina "Prve petoletke"

Od nekadašnjeg motora privrede do prikolice koju vuče država, tako se kretala sudbina trsteničkog giganta "Prve petoletke". Ona je jedno od sedam preduzeća koje će ostati bez državne zaštite, što znači da će joj sudbina zavisiti od dobre volje poverilaca.

Na zemlji, u vodi i vazduhu, bila je reklama za "Prvu petoletku" sedamdesetih i osamdesetih, kada je taj gigant imao 17.000 radnika. Usledile su godine stagnacije, a zatim gubitaka. Jedna propala privatizacija, više socijalnih programa. Izjašnjavanje za poslednji upravo je završeno.

"Deset i više godina se radilo kako ne treba, finale je ovo što se dešava. S druge strane, smatram da bi moglo da se nađe rešenje", poručuje jedan od radnika. 

Zavisna društva holdinga koja imaju ugovorene poslove za inostrane partnere u iznosu od 20 miliona evra, od 1. januara ostaju bez zaštite države, ali i radnika.

"Radimo sve na tome da se organizujemo, formiramo konzorcijum radnika koji će putem zakupa nastaviti ugovorenu proizvodnju, da sačuvamo tržište i proizvodni program", navodi generalni direktor "Prve petoletke" Ljubisav Panić.

Radnici još nisu upoznati sa detaljima funkcionisanja konzorcijuma, na kome menadžment radi, ali jeste lokalna samouprava, koja se protivi tom scenariju.

Dejan Jovanović, predsednik industrijskog sindikata "Nezavisnost", napominje da je radnicima ponuđeno da daju 500 evra učešća u novoosnovano preduzeće ili konzorcijum.

"To im ne garantuje radno mesto i biće pozivani na određeno vreme, verovatno vezani ugovorom", dodaje Jovanović.

Predsednik opštine Trstenik ističe da onog trenutka kad se svi zaposleni izjasne za socijalni program, tog trenutka "Prva petoletka" više ne postoji.

"Osnivanjem privatne firme direktori postaju vlasnici. Nova firma zvaće se 'PPT Petoletka DOO Trstenik'. Neće imati obavezu ni prema kome", poručuje Aleksić. 

Da li će i na koji način "Prva petoletka" opstati, i u kom obliku, zavisi i od poverilaca, kojima se vrata za prinudnu naplatu potraživanja otvaraju prvog radnog dana 2016. 

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво