Neophodna jača saradnja državnih organa protiv sive ekonomije

Predsednik Upravnog odbora NALED-a Vladan Atanasijević kaže za RTS da su predložene četiri grupe mera koje bi trebalo da smanje poslovanje u sivoj zoni, a da je jedna od mera povezivanje inspekcijskih oragana sa ostalim učesnicima koji su bitni za efikasniju državu. Dodaje da je cilj da se smanje nameti i da se poveća obuhvat delatnosti koje potpadaju pod fiskalizaciju.

Više od polovine privrednika veruje da je država odlučna da se obračuna sa nelegalnim poslovanjem, pokazuje NALED-ovo istraživanje stavova privrede o sivoj ekonomiji koje je sproveo Ipsos, uz podršku USAID-a.

Međutim, kako ovo poverenje pada poslednjih meseci, iz NALED-a apeluju da se najkasnije do kraja ove godine usvoji Nacionalni program za smanjenje sive zone i budu preduzete konkretne mere protiv nelegalne trgovine i rada na crno.

Predsednik Upravnog odbora NALED-a Vladan Atanasijević rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a da su predložene četiri grupe mera koje bi trebalo da smanje poslovanje u sivoj zoni. 

"Jedna od mera je povezivanje inspekcijskih oragana sa ostalim učesnicima koji su bitni za efikasniju državu a to su carina, Poreska uprava i policija", objašnjava Atanasijević.  

Dodaje da Zakon o objedinjenom inspekcijskom nadzoru daje prve rezultate.

"Zaposlili su se ljudi koji su poslovali u sivoj zoni i sada su evidentirani na tržištu rada pa se i povećao priliv poreza i  doprinosa u budžet", kaže Atanasijević. 

Ističe da NALED sugeriše da se kroz elektronsku državu objedine podaci i da budu dostupni i drugim državnim organima.

"Cilj je da državni organi efikasno deluju kako bi se ubrazao proces donošenja odluka", dodaje Atanasijević.

Kaže i da se jedna grupa mera odnosi na fiskalne mere.

"Prvo želimo da se smanje nameti, a druga stvar je da se poveća obuhvat delatnositi koje potpadaju pod fiskalizaciju, a takvih ima mnogo", objašnjava Vladan Atanasijević.

Kaže da je vlada ove godine usvojila program za borbu protiv sive ekonomije.

"Mi smo dali listu predloga očekujemo da se na vladi u decembru usvoji konkretan predlog mera", dodaje Atanasijević.

Ističe da je Srbija napredovala na listi uslova poslovanja Svetske banke zahvaljujući pre svega dobroj primeni Zakona o planiranju i izradnji.

"Srbija je napredovala i zbog dobre naplate poreza i doprinosa", zaključuje Atanasijević.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи