Читај ми!

Potpisan sporazum o prošširenju "Banatskog dvora"

Sporazum o proširenju skladišta gasa "Banatski dvor" potpisan je u Moskvi. Premijer Vučić razgovarao i o modernizaciji srpskih pruga.

Sporazum su, u prisustvu premijera Srbije Aleksandra Vučića, potpisali predsednik Upravnog odbora Gasproma Aleksej Miler i generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović.

Premijer je na svom Tviteru, uz informaciju o potpisivanju sporazuma, objavio i da je sa direktorom Gasproma Milerom razgovarao o saradnji dve zemlje u energetici i gasnom aranžmanu.

Kako je saopšteno iz vlade, Vučić je naglasio i da Srbija posle mnogo godina, bez dana kašnjenja, izmiruje sve svoje tekuće obaveze prema "Gaspromu".

Istakao je da od ove kompanije, kao jednog od strateških partnera Srbije, očekuje pomoć u određivanju visine cene gasa za srpske firme MSK i Azotara.

Ranije je iz "Srbijagasa" i "Gasproma" najavljeno da će to skladište biti prošireno sa sadašnjih 450 miliona kubika gasa na milijardu kubika, što će omogućiti da Srbija bude znatno bezbednija u snadbevanju tim energentom.

Premijer Vučić sastao se danas i sa direktorom Ruskih državnih železnica Olegom Belozorjovim, sa kojim je razgovarao o saradnji u oblasti modernizacije železničke mreže i održavanju pruga u Srbiji.

Premijer je istakao da će saradnja sa RZD uneti novu energiju i doneti nove vrednosti, kao i da je neophodno saradnju proširiti na svim nivoima.

On je naveo da su veoma važni radovi na rekonstrukciji srpskih pruga zbog lošeg stanja putne mreže i sporih vozova.

Krovni ugovor između Železnica Srbije i Ruskih železnica potpisan je u maju, kada je objavljeno i da je vrednost radova 940 miliona dolara.

Projekat rekonstrukcije srpskih pruga, ruske železnice u svom godišnjem izveštaju ističu kao jedan od najvažnijih u inostranstvu.

Garancije firmama koje zaposle srpske radnike

Vučić je izjavio da će građevinske firme, koje nameravaju da posluju u Rusiji, moći da dobiju garancije države ukoliko zaposle najmanje 50 odsto srpskih radnika i ako 50 odsto prihoda budu uplaćivale u budžet Srbije.

Na konstataciju novinara da srpske građevinske firme u Rusiji zapošljavaju većinom žitelje nekadašnjeg Sovjetskog Saveza i Turske, Vučić je odgovorio da ne postoji način da se domaće firme uslove, ali da će država davanjem garancija to pokušati da reši.

Premijer je rekao da će, na primer, ukoliko ruska strana bude tražila firme za gradnju kosmodroma, to morati da budu preduzeća sa dobrim referencama i garancijama države.

"Moraćete da zaposlite 50 odsto srpskih radnika i da 50 odsto novca koji će da legne na vaš račun u Rusiji prebacite u Srbiju. Na tome ćemo da insistiramo", poručio je Vučić.

Vučić: Pitaću Putina za "Fijat" i 50 puta ako treba

Premijer Vučić kaže da će Srbija nastaviti da insistira na tome da se omogući izvoz u Rusku Federaciju "Fijatovih" vozila bez carine i da će za to pitati ruskog predsednika Vladimira Putina "i 50 puta ako treba".

"Kada je reč o Fijatu, neki mi se smeju što treći put pitam Putina za Fijat. Pa pitaću ga 50 puta ako treba i jednom ćemo da dobijemo tu dozvolu", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara.

Kako je objasnio, to je potrebno jer oko Fijata 10.000 ljudi ima posao.

"I ako uspemo da prodamo 10.000 automobila u Rusiji mi smo za tih 10.000 automobila uvećali naš BDP, radnici će moći da imaju veće plate, neki novi da se zaposle", rekao je Vučić.

Dodao je da će pozvati i nadležne u Kazahstanu, za koji se govori da blokira dobijanje dozvole, kako bi se ta blokada uklonila.

Inače, za proširenje spiska proizvoda koji se bez carina prodaju u Srbiji i Rusiji, a na osnovu Sporazuma o slobodnoj trgovini od 2000, neophodna je potvrda Veća evroazijske ekonomske zajednice, na čijem je čelu Rusija.

Predsednik Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova Milan Vukasović danas je za Tanjug izjavio da su razgovori o izvozu "Fijata" u Rusiju bili konstruktivni.

Vukasović, koji u Moskvi boravi u degelaciji privrednika Srbije, kaže da bi možda već narednih dana mogla da bude doneta konačna odluka o izvozu automobila iz Kragujevca, čime bi automatski carine bio oslobođen i izvoz ruskih automobila u Srbiju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво