"Novac je nemoguće zaraditi, treba ga uštedeti"

Jedna od najvećih svetskih eskspertskih organizacija, čije je sediše u Bonu, već deceniju radi i u Srbiji, što se vidi kroz saradnju sa srpskom Mrežom za poslovnu podršku. Novac je nemoguće zaraditi, treba ga uštedeti, jedno je od iskustava koje su nemački stručnjaci podelili sa srpskim privrednicima.

Najveći deo troškova angažovanja eksperta snosi nemačka država, dok kompanije koje se prijave za takav vid pomoći, plaćaju simboličan iznos. U Po žegi beležimo primer takve poslovne saradnje.

Sebastijan Sumerer jedan je od 10.000 stručnjaka Seniorskog ekspertskog servisa (SES ), nemačke fondacije za industrijsku saradnju.

Reč je o penzionerima, koji prenose iskustva i znanja širom sveta u 50 različitih oblasti. Sebastijan je kao stručnjak u metalskoj industriji pomogao razvoju kineskih kompanija, a u Požegi je prvi put na takvoj misiji i u Srbiji.

"Ovde sam prepoznao mogućnost da ukoliko se ujutru naruči roba, isporuka je moguća već uveče, pod uslovom da su dobro organizovani", kaže Sumerer.

Prema njegovim rečima, za kupca u Nemačkoj roba na lageru bi mogla biti za dva do tri dana, ali pre toga mora se dobro upakovati, osigurati efikasan transport i održati taj kontinuitet.

U organizaciji posla Nemci su besprekorni, a pored te osobine od eksperata srpski privrednici uče i druge tajne uspešnog poslovanja.

"Oni kažu da je novac nemoguće zaraditi, treba ga uštedeti. To se, pre svega, odnosi na skladištenje gotovih proizvoda, repromaterijala, tok materijala u samoj firmi, procese, koji će biti poboljšani", rekao je Nikola Panović, direktor "Pankomerca" u Požegi.

Uštedama u proizvodnji, obezbeđuje se više novca i za stimulisanje radnika, ali i nove ideje. Iako mu to nije u opisu zadatka, topao prijem u Srbiji inspirisao je Sebastijana da predloži i novi proizvod.

"Reč je o nekoj vrsti komarnika, kojima ćete se osigurati od insekata, provalnika, ili pak sačuvati kućne ljubimce od uljeza. Mislim da ova firma ima dovoljno kvaliteta za jedan takav proizvod u Nemačkoj, ali moraju da imaju i dobro zastupništvo", rekao je Sumerer.

Osim savetodavne uloge, eksperti često povezuju srpske i nemačke privrednike. Sebastijan Sumerer iskoristiće mrežu poslovnih prijatelja, kako bi omogućio da profili, oluci i drugi požeški proizvodi pronađu kupce u Nemačkoj i Evropskoj uniji.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво