Читај ми!

Ministarstvo privrede: "Telekom" ne može biti prodat na berzi

Ministarstvo privrede demantovalo je najave da bi "Telekom" mogao da bude prodat na berzi, jer u takvom postupku država ne bi mogla da obezbedi najvažniji cilj prodaje najvećeg srpskog telekomunikacionog operatera, a to je razvojna budućnost "Telekoma".

U slučaju berzanske trgovine akcijama "Telekoma" Vlada Srbije ne bi mogla da postavi veoma važne obaveze kupcu kao što su socijalni i investicioni program, navedeno je u saopštenju Ministarstva privrede, prenosi Beta.

Ministarstvo privrede istaklo je da se ceo postupak prodaje "Telekoma" sprovodi u skladu sa zakonom uz poštovanje transparentnosti i ravnopravnosti svih odabranih ponuđača.

"Vlada Srbije se u postupku privatizacije 'Telekoma' drži Zakona o privatizaciji i Uredbe o uslovima, načinu i postupku sprovođenja prodaje kapitala velikih subjekata privatizacije, koji propisuju javno prikupljanje ponuda", navodi Ministarstvo. 

Dakle, akcije "Telekoma" nisu uključene u trgovanje na regulisanom tržištu hartija od vrednosti, jer zakon ne omogućava primenu drugih metoda privatizacije", ukazano je u saopštenju.

Podseća se i da je Agencija za privatizaciju pozvala sve zainteresovane, koji ispunjavaju kvalifikacione uslove, da dostave neobavezujuće ponude za učešće u postupku prodaje "Telekoma Srbija".

Komisija je rangirala pristigle ponude i sačinila listu ponuđača koji mogu da učestvuju u drugoj fazi postupka.

Berzanski stručnjaci upozorili su da se postupak prodaje kompanije "Telekom Srbija" sprovodi na netransparentan način jer se ne zna ni šta predlaže privatizacioni savetnik ni koji su uslovi Vlade Srbije.

Na javnoj raspravi Evropskog pokreta u Srbiji "Razvoj berze-šansa za ozdravljenje javnih finansija Srbije", Nenad Grujaničić je rekao da je "Telekom Srbija", kao državno preduzeće sa najboljim poslovnim rezutatima, najlakše moglo "utabati stazu" za korporativizaciju javnih preduzeća i doprineti razvoju tržišta kapitala.

"Umesto toga Vlada se opredelila za tendersku prodaju "Telekoma" nakon prikupljanja neobavezujućih ponuda, što znači da model incijalne javne ponude, odnosno prikupljanja kapitala prodajom akcija na berzi, za vlast nije bio prihvatljiv", istakao je Grujaničić.

Po njegovoj oceni, eventualnim neuspehom tenderske prodaje "Telekoma" otvorila bi se mogućnost za preispitivanje modela privatizacije tog preduzeća.

"Ukoliko bi se Vlada opredelila za model inicijalne ponude akcija, 'Telekom' bi mogao da ponudi 20 odsto sopstvenih akcija, a država bi se mogla pridružiti sa manjim delom svojih akcija. Ulazak investitora u vlasničku strukturu te kompanije doprineo bi većoj transparentnosti poslovanja, profesionalizaciji menadžmenta i njegovoj boljoj kontroli", rekao je Grujaničić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи