Читај ми!

Cveta crno tržište građevinskog materijala

Iako je kvalitet građevinskih materijala i proizvoda zakonski uređen, nema preciznih podataka o tome da li svi imaju ateste. Zato je važno utvrditi kako je neka firma dospela na tržište, ko je kontrolisao proizvodnju građevinskih materijala i proizvoda i izdao atest, i da li ga uopšte imaju.

Mnoge firme, kažu proizvođači, registrovane su za proizvodnju, iako samo uvoze, a tu robu tretiraju kao repromaterijal da bi izbegli carinu. Šabački proizvođač keramičkih pločica kaže da su neki od proizvođača nevidljivi za nadležne, čak i kada se pokaže da njihovi proizvodi utiču na zdravlje ljudi.

"Radi se svašta, deklarišu se proizvodi kako ne treba. Sve to stvara jednu konfuziju na tržištu", priča Petar Miljković, direktor fabrike keramičkih pločica iz Šabca.

Za leskovačkog proizvođača crepa i blokova kvalitet materijala je najvažniji, i za sve ima atest.

"U našem proizvodu se koristi samo glina kao apsolutni prirodan materijal i voda kao prirodni materijal bez ikakvih aditiva", ukazuje Ljubiša Vasić, direktor prodaje "IMG Mladost" iz Leskovca.

Institut za ispitivanje materijala trebalo bi da bude prva stanica po izlasku proizvoda iz fabrike, gde se dobija potvrda da su kvalitetni i bezbedni za gradnju.

"Trošak ispitivanja i provera kvaliteta građevinskih materijala u laboratoriji je mnogo manji od troškova koji mogu nastati prilikom ugradnje nebezbednih i nekvalitetnih proizvoda", kaže dr Zagorka Radojević, direktorka Centra za materijale Instituta IMS.

Oko 40 odsto različitog repromaterijala koji se koristi za gradnju, tvrde proizvođači, dolazi sa crnog tržišta. Reč je o neatestiranim proizvodima i materijalima lošeg kvaliteta. Proizvođači traže i pojačan rad inspekcije.

"Predlažemo jedan jedinstven registar, tj. bazu domaćih proizvođača koji su uredno sertifikovani i provereni kako bi zaštitili i one koji grade i one koji kupuju", podvlači Slavica Živković, sekretar Udruženja IGM.

Nije, međutim, manje važno ni to kako majstori ugrađuju građevinske materijale i proizvode, da li to rade pravilno i da li se stalno edukuju, jer je ponuda materijala iz dana u dan sve veća.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи