Читај ми!

Počelo obnavljanje HE "Zvornik"

U Hidroelektrani "Zvornik", jednoj od najstarijih u sistemu Elektroprivrede Srbije, počelo je obnavljanje postrojenja u vrednosti oko 70 miliona evra.

Tom investicijom će životni vek elektrane biti produžen za 40 godina i obezbediće godišnje povećanje proizvodnje struje za oko 70 miliona kilovat-sati, javlja Beta.

Kako je rečeno na konferenciji za novinare, revitalizacija četiri agregata biće završena za četiri godine, odnosno radovi na svakom od četiri agregata trajaće po 12 meseci.

Nakon toga će ukupna snaga svih agregata biti 125,6 megavata, što je za oko 30 odsto više u odnosu na trenutnu snagu koja je 96 megavata.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić rekao je da će se revitalizacijom agregata HE "Zvornik", koja je počela da radi pre 60 godina, godišnje dobiti oko 15 odsto nove struje, vrednosti između tri i pet miliona evra.

Antić je naglasio da će po okončanju obnove agregata zvorničke elektrane biti smanjeno zagađenje tog kraja.

Prema njegovim rečima, prioriteti Vlade Srbije, resornog ministarstva i EPS-a su energetska stabilnost i bezbednost i da se u svim planovima "nalazi izgradnja novih, ali i rehabilitacija postojećih energetskih objekata".

"Projekat revitalizacije HE 'Zvornik' strateški je važan za nas i praktično i energetski", rekao je Antić, naglasivši da će radove na tom poslu izvoditi kompanija "Voit hidro", iz čijih turbina se proizvodi trećina svetske proizvodnje struje.

Direktor EPS-a Aleksandar Obradović istakao je da je današnji početak revitalizacije agregata u HE "Zvornik" veliki dan za hidrosistem EPS-a i da će dodatno osigurati proizvodne kapacitete u srpskoj energetskoj kompaniji.

Obradović je dodao da se taj projekat u potpunosti finansira iz kredita Nemačke razvojne banke (KFW) i naglasio da se njegova važnost ogleda u tome što će biti uključene i kompanije iz Srbije, za čije usluge će od ukupnog iznosa kredita od oko 70 miliona evra biti utrošeno oko 17 miliona evra.

Obradović je istakao da je EPS pokrenuo projekte za oko 80 odsto ugovorenih kredita, za koje garanciju daje država Srbija.

Direktor HE "Zvornik" Tomica Jovanović najavio je i dodatna ulaganja u tu elektranu u narednom periodu koja će biti iz sredstava EPS-a i ona se procenjuju na oko osam miliona evra.

Predsednik borda direktora kompanije "Voit" Leopold Heminge rekao je da će ta kompanija nastaviti da sarađuje sa EPS-om i da je već potpisan ugovor o revitalizaciji osam malih hidroelektrana u Srbiji.

Direktor kancelarije Nemačke razvojne banke (KFQ) Arne Got naveo je da je ta banka prisutna u Srbiji 15 godina i do sada je uložila 1,6 milijardi evra.

Sporazum o zajmu za finansiranje revitalizacije HE "Zvornik" između nemačke banke KFW i EPS-a potpisan je oktobra 2010. godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи