Banke prodaju loše kredite

Erste Banka je prodala deo potraživanja 85 firmi češkom APS fondu u vrednosti od 23,5 miliona evra. Prodati nenaplativi krediti plasirani su u poslednjih 30 godina, a dobar deo je nasleđen iz portfolija Novosadske banke. Kompanije iz tog paketa su uglavnom likvidirane ili u bankrotstvu

U Narodnoj banci Srbije saopštavaju da se od 2012. godine, kada je Narodna banka dozvolila trgovanje delom nenaplativih potraživanja, trgovalo sa 72 milijarde dinara, što može da bude deo startegije za rešavanje nenaplativih kredita.

Ako te nešto vuče na dno, onda se oslobađaj viška tereta. Neki nenaplative kredite zovu "seknd hend", neki kontejner pozajmicama. Svejedno, posle Hipo alpe adriija banke, i Erste banka je prodala deo teško naplativih kredita. Time je, kažu u banci, počala da se ostvaruje strategija Vlade za rešavanje problema loših kredita.

Predsednik Izvrnog odbora Erste banke Slavko Carić kaže da banke koje se bave pozajmljivanjem novca ne bi trebalo da se bave i naplatom spornih potraživanja.

"Ja mislim da je mnogo bolje da se to prenese na specijalizovane agencije koje će sigurno to mnogo bolje raditi a mi bankari da se bavimo onim u čemu smo dobri a to je primanje novca na štednju i odobravanjem kredita", kaže Carić.

U Narodnoj banci sopštavaju da je udeo problematičnih kredita preko 22 odsto i da se u saradnji sa ministarstvima i međunarodnim institucijama radi na startegiji kako bi se taj problem rešio. Za sada ima ograničenja šta se može prodati jer problematičnim pozajmicama fizičkih lica banke isključivo mogu da trguju međusobno.

"Što se tiče privrede samo dospela potraživanja mogu da se prodaju bilo kojim licima i unutar i van finansijskog sistema a što se tiče aktivnih kredita odnosno onih koji se redovno otplaćuju koji nisu proglašeni dospelim i dalje je samo banka jedini kanal trgovine", kaže Petar Sekulić iz NBS.

Stručna javnost smatra da banke treba same da rešavaju probleme i snose teret rizika ili odluku po kojoj ceni će prodati loš kredit.

"Ono što država treba da uradi je da kod otpisa poreskih tretmana treba da olakša da to brže rade i da kod pripremljenih planova reorganizacije i da omogući bankama i poveriocima da se što pre ratosiljaju takozvanih loših plasmana da imaju čistu aktivu i krenu ka isplativosti", rekao je Đorđe Đukić, profesor Ekonomskog fakulteta.

Banke prodaju loše kredite uz veliki popust. To im se više isplati od otpiasa jer takve pozajmice stvaraju dodatne troškove i rizik. Posle toga, banke troškove prevaljuju na krajnje korisnike kredita, jer je na svaki dinar nenaplativih pozajmica zarobljeno još toliko novca na ime rezervacije.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво