Читај ми!

Pokretanje druge visoke peći, posao za 250 novih radnika

Član Nadzornog odbora Železare Smederevo Bojan Bojković izjavio je za Radio Beograd 1 da pokretanje druge visoke peći donosi znatno povećanje proizvodnje u Železari, kao i zapošljavanje između 200 do 250 novih radnika.

Bojan Bojković je potvrdio da prireme, odnosno "zaduvavanje" druge visoke peći počinje u sredu, 7. oktobra.

"Čelik će iz druge visoke peći, kapaciteta 75.000 tona, poteći 9. oktobra. Ta peć je u međuvremenu remontovana, tako da će, iako je proizvodnja znatno povećana, troškovi po toni čelika biti niži. Time će se zaokružiti proces restrukturiranja poslovanja Železare, u smislu maksimalnog smanjenja troškova", rekao je Bojković.

Bojković je ocenio da je tržište čelika u Evropi trenutno "problematično", s obzirom na velike količine čelika koje pristižu iz Kine, Ukrajine, Rusije i Brazila, što je oborilo cenu gotovih proizvoda za 100 dolara po toni, dok su troškovi proizvodnje ostali na istom nivou.

"To znači da na proizvodnji od 100.000 tona mesečno gubite 10 miliona dolara bez ikakve sopstvene krivice već isključivo zbog prilika na tržištu", objasnio je Bojković.

U vezi sa tim, Bojković je rekao i da se u Železari očekivalo da će profitabilnost proizvodnje biti postignuta još prošlog meseca, ali da su takav trend usporile prilike na tržištu čelika.

"Menadžment kompanije HPK je zato usvojio i jedan "mini-plan restrukturiranja", pa se u narednih nekoliko meseci očekuje dostizanje "pozitivne nule" u poslovanju, a potom u najskorijem roku i profitabilnost", zaključio je Bojan Bojković.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи