Uvoznici očekuju bolju prodaju automobila

Gotovo da je izvesno da promena standarda uvoza polovnih automobila sa norme evro tri na evro četiri neće biti. Moguće je i da se vozila koja više zagađuju okolinu naknadno oporezuju. Uredba o načinu prodaje staro za novo nema zakonsku osnovu, pa se ne može ni uvesti, tvrde u ministarstvu finansija.

Ipak, uvoznici nisu ostali kratkih rukava, najavljeno je da bi u skladu sa evropskim propisima prodaja novih automobila mogla da skoči jer bi kompanije koje bi kupovale prvi put putničko vozilo za službene potrebe bile oslobođene PDV-a. Praksa u Evropi je da se i putnička vozila tretiraju kao sredstvo za rad, pa se tako ni kod nas ne bi plaćao PDV. Porez na registraciju novih i polovnih vozila takođe treba da bude korigovan, a za to se očekuje predlog Udruženja.

Milan Belin iz grupacije "Reno - Nisan - Dačija Srbija" kaže da je nelogično da vozila preko 2000 kubika imaju enormno veliku taksu pri registraciji.

"Naša inicijativa je da se to promeni, da se uzme u obzir jačina motora. Znači konjske snage ili kilovati kao reper za oporezivanje jer na žalost totalno je zamrlo tržište automobila preko 2000 kubika i jednostavno oni koji žele da ih kupe ne mogu a oni koji imaju stara vozila i do 30 godina ne mogu da ih registruju", kaže Belin.

Dobra vest sa ovog sastanka je da će, i pored teske situacije i lose prodaje, sajma automobila u Beogradu biti.

"Očekujemo da pokaže da se Srbija malo odlepila od pada koji konstatno ima od 2008. godine u prodaji vozila. To je sjajna prilika da prikažemo nove modele ali i da ostvarimo najveću prodaju", kaže Milan Vukasović iz Udruženja uvoznika automobila i delova.

Ekološka taska koju uvoznici plaćaju oko 500 miliona dinara godišnje i koja bi trebalo da se koristi za reciklažu - za sada ide u državni budžet, ali ne i u programe za ekologiju i za subvencionisanje kupovine električnih ili hibridnih automobila, što uvoznici smatraju potpuno nelogičnim.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво