Читај ми!

Izmenama Zakona o turizmu do strože kontrole agencija

Ako turističke agencije ne poštuju procedure inspekcija će moći da ih kazni, zabrani im rad i oduzme licencu, rekao je za RTS ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić. Kako dodaje, do sada je inspekcija mogla samo da pokrene postupak, ali agencija je nastavljala da radi dok se postupak ne okonča.

Posle šest godina, Skupština Srbije po hitnom postupku menja Zakon o turizmu. Od početka godine u republičku kasu se od turizma slilo 484 miliona evra, što je sedam odsto više nego prošle godine, a vaučeri u iznosu od 5.000 dinara opredelili su mnoge naše građane da odmor provedu upravo u Srbiji. Odredba koja najviše interesuje građane jeste zaštita putnika.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je da ukoliko turista nije zadovoljan svojim aranžmanom, može da pozove predstavnika turističke agencije u mestu u kome se nalazi i dobije informacije na srpskom jeziku, što je novina.

Prema njegovim rečima, ako agencija ne poštuje procedure, inspekcija će moći da je kazni, zabrani joj rad i oduzme licencu, a do sada je inspekcija mogla samo da pokrene postupak, ali je agencija nastavljala da radi dok se postupak ne okonča.

Ljajić je rekao da trenutno nema mogućnosti za veći broj inspektora, ali da raznim metodama pokušavaju da kompenzuju njihov nedostatak.

Ministar kaže da je ponosan na to što niko od poslanika nije imao ozbiljne primedbe na predložene izmene Zakona o turizmu i da su svi poslanici prepoznali važnost turizma.

Kako je dodao, to omogućava da turizam dobije svoje mesto na privrednoj mapi Srbije.

Ljajić je rekao da i dalje postoji siva zona u turizmu i da je to još jedan od razloga za donošenje zakona.

"Problem turizma je loša infrastruktura, neophodni su bolji putevi, više aerodroma", kaže ministar.

Ljajić smatra da su u akciji "Moja Srbija" prepoznate i nove turističke destinacije u Srbiji, poput Prolom banje.

Iako Srbija nije apriori turistička zemlja, Ljajić kaže da ipak ima mnogo potencijala.

"Nemamo more, ali imamo banje, Dunav, Beograd...", navodi Ljajić i dodaje da je važno da je promenjena svest o turizmu.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи