Читај ми!

Poziv privrednicima da prijave štetu zbog zatvaranja hrvatsko-srpske granice

Privredna komora Srbije pozvala je privrednike kojima je naneta šteta jednostranom odlukom Hrvatske o zatvaranju graničnih prelaza, da se jave tom udruženju zbog podrške i efikasnijeg rešavanja nastalih problema.

Kako se navodi u saopštenju PKS, procena je da su gubici srpske privrede zbog zatvaranja teretnog saobraćaja na graničnom prelazu sa Hrvatskom veliki, a da posledice imaju i ekonomije regiona i Evrope, jer je to jedan od najfrekventnijih evropskih putnih pravaca, prenosi Beta.

"Zbog utvrđivanja tačnog iznosa štete neophodno je prikupiti podatke o robi koja je blokirana na granici, njenom roku trajanja, ugovornim kaznama za kašnjenje isporuka, koliko špeditere košta stajanje vozila, koliko je ugovorenih poslova odloženo ili izgubljeno, koliki su gubici na putarinama zbog zastoja ili odluke da se zaobiđu srpske saobraćajnice, kao i koliki će iznos morati da plate osiguravajuće kompanije na terete koji su na taj način obezbeđeni", navodi nacionalna asocijacija srpske privrede.

Ističe se da će na osnovu prikupljenih podataka i evidentiranih problema, PKS odrediti prioritete i zastupati interese privrednika, kako bi bila pronađena adekvatna rešenja.

Kontakt telefon PKS-a je 011/33 00 988.

Hrvatska je u ponedeljak zatvorila granicu sa Srbijom za teretni saobraćaj zbog čega su se stvorile kilometarske kolone kamiona na graničnom prelazu Bajakovo, a za putnički saobraćaj otvoren je samo prelaz Šid.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić rekao je da se situacija na graničnom prelazu Batrovci-Bajakovo s Hrvatskom danas pogoršala zbog potpunog obustavljanja putničkog i teretnog saobraćaja, naglasivši da će šteta za obe strane biti neprocenjiva ukoliko blokada bude nastavljena.

Privredna komora Hrvatske juče je zatražila od svoje vlade da deblokira granični prelaz, jer hiljade hrvatskih privrednika sarađuje sa privrednicima u Srbiji i procenila da oni dnevno trpe štetu od milion evra.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара