Blokirani računi 56.000 firmi u Srbiji

Oko 56.000 privrednih subjekata u Srbiji ima blokiran račun i to zbog dugova koji su narasli do 272,2 milijarde dinara. Vlada je, u nastojanju da taj problem reši, uputila poslanicima novi predlog zakona o sporazumnom finansijskom restrukturiranju, koji bi trebalo da uspostavi bolje odnose firmi i poverilaca.

U obrazloženju predloga tog zakona koji je iznet pred Vladu, a u koji je Tanjug imao uvid, navedeni su podaci Narodne banke Srbije da su na dan 30. aprila računi bili blokirani kod 29.556 pravnih lica i 26.239 preduzetnika, zbog dugova od 256,7 milijardi, odnosno 15,5 milijardi dinara, prenosi Tanjug.

U takvim uslovima, značajno se uvećava i broj nenaplativih kredita, odnosno kredita u docnji dužoj od 90 dana. Njihov ukupan iznos na kraju septembra 2014. bio je 436,7 milijardi dinara ili 23 odsto od ukupnih plasmana.

Sporazumno finansijsko restrukturiranje je, kako je navedeno u obrazloženju, dobrovoljno vansudsko restrukturiranje dugova privrede kroz redefinisanje odnosa između firme sa problemima i poverilaca, pre svega banaka, a pregovori se vode uz podršku Privredne komore Srbije kao institucionalnog medijatora.

Vansudsko restrukturiranje privrednog društva je prva opcija u nizu mera, a ostale mere su unapred pripremljeni plan reorganizacije (UPPR), reorganizacija u stečaju i prodaja pravnog lica odnosno imovine u postupku bankrotstva.

"Postupak zavisi od želje banaka da učestvuju i postignu dogovor. Banke, recimo, nisu zainteresovane za odricanje od prava na blokiranje računa dužnika, čak i u toku pregovora o restrukturiranju, jer ostali poverioci koji nisu uključeni u postupak nisu ograničeni da račun blokiraju, te mogu doći u prednost u odnosu na banke učesnice u postupku", piše u ovom dokumentu.

Uz to, strankama u postupku omogućena su poreska oslobođenja i pogodnosti na koje ne bi imale pravo po opštem ugovornom okviru.

Od usvajanja sličnog zakona 2011. godine, pokazalo se da postoje pravne praznine i nepreciznosti, pa deo problema nije ni moguće rešiti bez izmena Zakona, piše u obrazloženju.

U dosadašnjim postupcima, primera radi, samo je dva puta zaključen ugovor o mirovanju dugova, pa je zato potrebno to ostaviti samo kao mogućnost, a ne propisivati ga kao obavezan korak u postupku, što je prihvaćeno u Nacrtu zakona.

Takođe, analiza koju su uradili PKS i EBRD, pokazala je da se do sada često kao poverioci pojavljuju banke u stečaju, koje su pod upravom Agencije za osiguranje depozita. Zato je zaključeno da se cilj propisivanja obaveznog uslova učešća dve finansijske institucije, da bi se izbegle zloupotrebe i pretpostavke multilateralnog pristupa restrukturiranju, jednako ispunjava i ako se kao jedna od dve takve institucije pojavljuje banka u stečaju.

Pri tome je zaključeno da često dužnici imaju kao poverioce samo jednu poslovnu banku i Fond za razvoj, pa je moguće da će propisani uslov za sprovođenje postupka ispunjavati jedna banka u stečaju i taj fond.

Analize koje su PKS i EBRD sprovodile u 2013. i 2014. godini bile su osnov da Ministarstvo privrede oformi radnu grupu za pripremu Nacrta izmena i dopuna Zakona o sporazumnom finansijskom restrukturiranju. Nacrt je utvrđen na sednici Vlade Srbije, koja je održana 10. septembra i upućen je Narodnoj skupštini.

Inače, u proteklom periodu, PKS je sprovela ukupno 36 postupaka od čega je uspešno okončana trećina vođenih postupaka, a vrednost restrukturiranih potraživanja iznosi blizu 30 miliona evra.

broj komentara 6 pošalji komentar
(ponedeljak, 14. sep 2015, 11:39) - anonymous [neregistrovani]

Ono kao kad

To nam je taj ekonomski oporavak o kojem se prica na sva usta.

(ponedeljak, 14. sep 2015, 09:14) - Vojo-Prevara [neregistrovani]

Manipulacije sa DOO

Bez potpune odgovornosti nema rešenja za manipulacije koje naši "uspešni privrednici" prave. Njihov "uspeh" i omogućava sistem Društva Ograničene Odgovornosti i Neograničenih Sposobnosti! Upravo im i jeste želja da se firme izbrišu, a dugovi ostanu!

(nedelja, 13. sep 2015, 20:50) - ПЕРА [neregistrovani]

/

Зашто не спроведу аутоматско брисање правних лица након извесног времена проведеног у блокади!? И када ће се сетити то да ураде?!
То су претходне власти редовно спроводиле

(nedelja, 13. sep 2015, 19:10) - Sumadinac [neregistrovani]

56000 Blokiranih Racuna

Uredu Blokirani su 56000 Racuna domacim Firmama a sta je sa Stranim dali njima mogu da blokiraju Racune pa nemogu zasto oni nemaju racune u Nasim Bankama a i da imaju to bi vrlo tesko islo Primer Bugarina u Paracinskoj Staklari nije Platio Drzavi Preko 20 milona evra a Drzava je sve dosada Tolerirala i njemu Slicni Drzava nekome moze da blokira da Naplacuje ali nekome ne moze e to tije.

(nedelja, 13. sep 2015, 17:56) - anonymous [neregistrovani]

Manipulacije

Pojedinci zaduže firmu,dovedu je pred stečaj i prebece na drugo lice,a oni otvaraju novu firmu.Oni se lično obogate,a firma u stečaju odgovara poveriocima do nivoa uloženih sredstava pri osnivanju,a to je 500 dinara (pet stotina dinara).Tu postoje razne manipulacije,ali sve to treba proveriti,pa onda primenjvati odgovarajuće mere.

(nedelja, 13. sep 2015, 16:08) - anonymous [neregistrovani]

Dužnici sa jahtom

Neka država prvo proveri koliko je od tih dužnika prelilo imovinu uz firme, koja je dužnik, u svoje privatne džepove, na jahte, stanove, vile, skupe automobile i na račune familije po zemlji i inostranstvu, pa neka onda radi strategiju za rešavanje problema nelikvidnosti privrednih subjekata koji su postali nelikvidni, najčešće, zbog svoje pohlepe i želje za enormnim luksuzom.