Читај ми!

Iranci zainteresovani za seme i sadni materijal iz Srbije

Iran je zainteresovan za intenziviranje saradnje sa Srbijom u oblasti poljoprivrede, i to pre svega u oblasti zaštite bilja, proizvodnje semena i sadnog materijala i naučnih istraživanja, saopštili su predstavnici ministarstava poljoprivrede dve zemlje nakon sastanka u Beogradu.

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković sa zamenikom ministra poljoprivrede Irana Abasom Keshavarzom dogovorila je posetu Teheranu, a on je najavio dolazak visoke privredne delegacije Srbiji.

Bogosavljević Bošković je novinarima nakon sastanka sa iranskim kolegom rekla da su konstatovali da je saradnja Srbije i Irana u agraru ranije bila značajno veća, posebno kada se radi o razmeni poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, prenosi Tanjug.

"Zajednički smo konstatovali da je potrebno da se ova saradnja vrati na taj prethodni nivo", istakla je ministarka, dodajući da će korak ka tome biti i usaglašavanje sertifikata u oblasti zaštite bilja.

Bogosavljević Bošković je prenela da su Iran i susedne zemlje zainteresovane za sredstva za zaštitu bilja iz Srbije, pa će naše stručne službe pripremiti poseban dokument koji će biti potpisan u narednom periodu.

"Dogovoreno je i da se saradnja u proizvodnji semena i sadnog materijala intenzivira i vrati na nekadašnji nivo", kazala je ona, podsetivši da je Srbija nekada na područje Irana plasirala značajne količine semenske pšenice, ječma, kukuruza, suncokreta i drugih ratarskih i povrtarskih kultura.

Bogosavljević Bošković je rekla da oni znaju da su srpski proizvođači te robe veoma dobri i najavila da će iranska delegacija, koja u Srbiji boravi od 9. do 12. septembra, sutra posetiti i Institut za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada, kao i Institut za kukuruz.

Zamenik ministra poljoprivrede Irana Abas Keshavarz rekao je da je ovo bila dragocena prilika za razgovor o mogućnostima za saradnju u različitim oblastima poljoprivrede i zaštite životne sredine.

On je najavio da će Srbiju vrlo brzo posetiti visoka delegacija iz oblasti industrije, rudarstva, trgovine, kulture, sporta i poljoprivrede, kao i da će to biti prilika za adekvatnu pripremu za sledeću sednicu mešovitog komiteta za saradnju dve zemlje koja bi trebalo da bude održana u Teheranu do kraja ove godine.

"Postoji veliki potencijal za saradnju privrednika dve zemlje u svim oblastima, naročito poljoprivrede, i u državnom i u privtanom sektoru", istakao je Keshavarz i pozvao sve srpske privrednike da razmene informacije sa iranskim kolegama, posete sajmove i organizuju zajedničke skupove.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи