Читај ми!

Poverenje ključno za nemačke investicije u Srbiji

Nemačka je tradicionalno, jedan od vodećih ekonomskih partnera Srbije - drugi spoljnotrgovinski partner, drugo izvozno tržište za srpsku robu, jedan od pet prvih stranih investitora i najveći bilateralni donator. Potpredsednik Nemačko-srpskog privrednog udruženja Bojan Predojević kaže za RTS da je novi zakon o ulaganjima dobar znak za nemačke invesitore.

Bojan Predojević je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je novi zakon o ulaganjima bitan signal investitorima da su okolnosti sve bolje i bolje i da se tim zakonom izjednačavaju domaći i strani invesitori.

Predojević ukazuje da je najteže privući firmu da investira, ali da je mnogo važnije kada jedna firma proširuje svoju proizvodnju i dodaje da je to svakako dobar znak

Poverenje je ključno za dolazak novih ivestitora, smatra Predojević i dodaje kako je Srbija politički i ekonomski na sigurnom putu.

U Srbiji posluje 370 kompanija sa nemačkim kapitalom, koje zapošljavaju 25.000 ljudi. Nemačke investicije, od 1,2 milijarde, evra na četvrtom mestu su po veličini u Srbiji.

Dosta nemačkih kompanija u Srbiji, ulagalo je preko ćerki kompanija iz Austrije ili drugih zemalja.

Najviše nemačkih investicija je bilo u proizvodnom sektoru. Ukupna trgovinska razmena dve zemlje je oko 3,2 milijarde evra, od čega je izvoz Srbije u Nemačku oko 1,3 milijarde. Razmena raste, i to po stopi od šest odsto godišnje.

Najzastupljeniji oblik saradnje je robna razmena, a od ostalih vidova izdvajaju se direktna ulaganja nemačkih partnera, kompenzacioni poslovi, saradnja u finansijskom sektoru, saobraćaju, turizmu, visokim tehnologijama i obrazovanju.

 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво