Читај ми!

Sertić: Zakon o ulaganjima najbolji u regionu

Ministar privrede Željko Sertić rekao je za RTS da će nakon konsultacija sa Svetskom bankom i MMF-om Srbija imati najbolji zakon o ulaganjima u regionu koji će omogućiti ozbiljan pristup velikim i ozbiljnim investitorima.

Sudeći po najavama, na jesen će poslanici u republičkom parlamentu najviše govoriti o mogućnostima za privredni razvoj države. Srbija prvi put treba da dobije zakon o ulaganjima, čiji je cilj povećanje investicija, izjednačavanje stranih i domaćih ulagača i osnivanje Razvojne agencije države.

Već sutra sa predstavnicima Svetske banke praktično se zaključuje rasprava o tome kako Srbija da privuče investitore, a zatim će predlog zakona pred ministre, pa u Skupštinu. 

Gostujući u Dnevniku RTS-a, ministar privrede Željko Sertić rekao je da će Srbija nakon konsultacija sa Svetskom bankom i MMF-om imati najbolji zakon u regionu koji će nam omogućiti ozbiljan pristup velikim i ozbiljnim investitorima.

"Ne kažem da do sada nismo imali mogućnost da sa njima sarađujemo, ali su investitori uvek tražili neke dodatne garancije i dodatna pitanja za koja nismo bili zakonski opredeljeni", rekao je Sertić.

Ministar privrede kaže da je Svetska banka pre nekoliko godina uradila veliko istraživanje, izabrala deset najboljih zakona i napravila uputstvo kako se prave zakoni o ulaganjima. To su uglavnom zakoni  promotivnog karaktera ali su okrenuti onima koji žele da ostvare profit u određenim zemljama.

"Mi smo se bazirali na tom radu definisali naše okvire, definisali ozbiljnu strukturu koja do sada nije postojala i odgovornosti za nečinjenje u određenim postupcima, a sa druge strane operativno definisali novi način rada da preko Razvojne agencije Srbije", rekao je Sertić.

Ministar ističe da se gase dve postojeće agencije i smanjuje broj radnih mesta, a doći će novi mladi ljude sa znanjem jezika, tako da će Srbija imati potpuno drugačiju strukturu rada sa investitorima, kao i garancije koje država treba da da strancima i kompanijama koji reinvestiraju ovde i otvaraju nova radna mesta

"Učinićemo da Srbija u narednih godinu dana bude potpuno drugačije investicione okruženje", rekao je Sertić.

Govoreći o tome koje kompanije bi mogle doći u Srbiju, Sertić kaže da to zavisi od nekoliko elemenata.

"Pre svega, spremnost lokalnih samouprava da ih podrži i upornost samouprava kada krenu u razgovore sa nekim od kompanija da istraju do kraja. Mim dajemo podršku ali svakako, ta podrška je ograničena na omne mere koje kao republička Vlada  možemo da realizujemo", rekao je Sertić.

Kako kaže kroz zakon je definisana ozbiljna uloga lokalne samopuprave koja će preko određenih alata i mehanizama imati mogućnost da realizuje svoje poslove sa strancima. 

"Sa druge strane, veoma nam je važno da vodimo ravnomerenu regionalnu politiku", istakao je Sertić.

Ministar privrede kaže da investicije zavise dosta od radne snage koja je raspoređena u Srbiji, što je definisano iz nekog prethodnog perioda  radnu snagu koja je koncentrisana u različitim mestima.

Na jugu Srbije je više teksitlna i metalo-prerađivačka industrija, u Šumadiji - autoindustrija, u Vojvodini - precizna mehanika, rekao je Sertić.

Rekao je da se veliki broj kompanija upravo tako opredeljuje i da je znanje stranih jezika bitno za investitore.

"Ono što je za nas zanimljivo je da sve veći broj naših visokoobrazovanioh menadžera učestvuje u rukovodećim funkcijama, samnjuje se broj stranaca koji kod nas rade na tim položajima", rekao je Sertić.

Govoreći o subencijama radnih mesta, Seretić kaže da je 6,5 milijardi dinara opredeljeno ove godine za podsticaje investitorima.

"Kada dajemo podsticaje, ne dajemo pare za početak posla, već je to pomoć kompanijama da se broj radnika poveća, da biznis plan bude jači i da investicija bude veća", kaže Sertić, dodajući da treba izjednačiti domaće i strane investitore. 

Govoreći o izvozu u Rusiju, Sertić kaže da je formiran Koordinacioni cenar za izvoz u Rusiju kroz koji se pruža pomoć našim kompanijama da izvoze.

"U 2013. smo imali izvoz poljoprivrednih proizvoda od 186 miliona dolara, a u 2014. 307 miliona dolara - duplirali smo količinu izvoza u Rusiju", rekao je Sertić

"Nažalost, zbog ekonomskih problema u Rusiji, nama ukupan izvoz u Rusiju pada. Dakle, u prvih šest meseci imamo pad od 33 odsto, ali poljoprivredni proizvodi i prehrambeni proizvodi rastu, stopa je 5,8 procenata za prvih šest meseci, tako da ćemo, nadam se, do kraja godine zadržati status od milijardu dolara koji smo imali prošle godine", uveren je Sertić.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара