Читај ми!

"Vital" i "Viktorija" dolili ulje na vatru

Dva od tri najveća proizvođača jestivog ulja u Srbiji, "Viktorija oil" i "Vital", zaključili su ugovor o poslovnoj saradnji. Zbog sumnje da su time narušili konkurenciju, Komisija za zaštitu konkurencije je, po službenoj dužnosti, pokrenula postupak i ispituje slučaj. Stručnjaci kažu da nije sigurno da je zakon prekršen, a upućeni upozoravaju da od takvih poslova najveću štetu trpe kupci.

Kad dva konkurenta umesto da se bore za tržište zaključe ugovor o saradnji kao "Viktorija" u Šidu i "Vital" u Vrbasu, Komisija za zaštitu konkurencije stupa na scenu.

"Navedena privredna društva su zaključila ugovor o poslovnoj saradnji, čiji je predmet proizvodnja rafinisanog suncokretovog ulja pod robnom markom kupca (Vital) od strane prodavca – proizvođača (Viktorija oil) shodno potrebama i nalogu kupca, kao i kupoprodaja istih na način i pod uslovima određenim ugovorom", navodi Komisija za zaštitu konkurencije.

Šta sadrži ugovor i da li zaista pod imenom "Vital" kupujemo "Viktorijino" ulje, pokušali smo da saznamo u obe kompanije. U "Vitalu" nisu ništa hteli da nam kažu, a iz "Viktorije" smo dobili pisani odgovor da je u toku postupak koji je pokrenula Komisija i da ne mogu da komentarišu predmet postupka.

Građani se dovode u zabludu jer kupuju jedan proizvod, dobijaju drugi, a to nije jedina šteta, upozorava Udruženje potrošača.

"Pre nepuna dva meseca imali smo veliko povećanje cena ulja, sada imamo najavu smanjenja, zato što se znalo da su zalihe velike, znalo se da je rodna godina, nije bilo opravdanja da se to uradi. Međutim, jagma za profitom ne poznaje profesionalnu etiku, dok druge strukture ne postave to pitanje u ozbiljnoj formi", kaže Petar Bogosavljević iz Udruženja potrošača.

Treba sačekati da Komisija završi istragu, upozoravaju stručnjaci jer, kažu, nije uvek saradnja konkurenata zabranjena i kažnjiva.

Profesor Ekonomskog fakulteta Dragan Lončar objašnjava da u Zakonu o zaštiti konkurencije postoji takozvani ugovor o specijalizaciji, gde se dozvoljava da jedan igrač na tržištu za drugog uslužno proizvodi neki finalni proizvod.

Međutim, Lončar ističe da postoje uslovi koji ta dva igrača moraju da ispune da bi sporazum bio izuzet od zabrane. 

Ti uslovi su da njihovo zajedničko učešće na tržištu nije veće od 25 odsto, da njihova saradnja ne utiče na zatvaranje tržišta, da se ne dogovaraju o ceni, kupcima, prodajnim kvotama.

Ako dogovor dva od tri najveća proizvođača ulja u Srbiji, "Viktorije" i "Vitala", ne ispunjava te uslove, obe kompanije bi mogle da plate kaznu do 10 odsto godišnjeg prihoda.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи