Читај ми!

Vujović: Drugi aranžman sa MMF-om magistarski rad Vlade

Ministar finansija Srbije Dušan Vujović rekao je da je drugi aranžman Srbije s misijom Međunarodnog monetarnog fonda magistarski rad Vlade. Povećanje plata i penzija biće nagrada za sve ljude koji su prošli kroz mere finansijske konsolidacije, ističe Vujović.

"Prva godina konsolidacije, koja je uvek i najteža, uspešno je sprovedena. Posle korekcije plata i penzija o kojoj treba da se dogovorimo sa MMF-om u novembru, 1,1 milion građana će imati primanja veća nego prošlog oktobra, dok će preostali dobiti nominalno blago ali značajno povećanje", rekao je Vujović gostujući u emisiji "Oko" Radio-televizije Srbije.

Prema njegovim rečima, odluka da se od MMF-a traži povećanje plata i penzija već je doneta, a sada se realizuje odluka da se pronađe fiskalni prostor za sprovođenje tog povećanja.

Vujović je dodao da je svestan da zaposleni u pojedinim sektorima, poput obrazovanja, nisu bili u ravnopravnom položaju kada je reč o povećanju plata, ali je i izrazio nadu da će "oni koji su najlošije prošli u prethodnim povećanjima, sada proći bolje".

"Cilj je da povećanje plata zaposlenima u tim sektorima bude veće. Mi obećavamo da ćemo se truditi, ali i da ćemo ostati obazrivi do poslednjeg časa kako ne bismo ugrozili postignute rezultate fiskalne konsolidacije", naveo je Vujović.

Komentarišući situaciju s preduzećima u restrukturiranju, ministar je istakao da je cilj Vlade da spreči vanredne pritiske na rashode i razbije krug zaduživanja u kome ta preduzeća nisu plaćala struju i gas, čime su opterećivala EPS i "Srbijagas".

Upitan za otpuštanja u javnom sektoru, ministar je kazao da je identifikovano 9.000 viškova zaposlenih, ali i da cilj nije smanjenje samo po sebi već da građani dobiju kvalitetniju uslugu uz niže troškove.

Govoreći o reformisanju javnih preduzeća, ministar je naveo da u njima postoje "dosta veliki" otpori.

"Kad je reč o EPS-u, naš cilj je da se poveća proizvodnja električne energije. Sada smo u najtežoj fazi reformisanja tog javnog preduzeća i plan je da se pređe na funkcionalnu organizaciju, da se smanje troškovi funkcionisanja EPS-a", naglasio je Vujović.

Ministar je dodao da ne očekuje da će budžetski deficit biti veći od 3-3,5 odsto.

"Ono što je ušteđeno, a to je 600 miliona evra, uticaće na manju potrebu za zaduživanjem, doprineće manjim troškovima zaduživanja, a država će osloboditi prostor za investicije", zaključio je Vujović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво