Читај ми!

ECB spremna da dodatno pomogne evropskoj privredi

Mario Dragi, šef Evropske centralne banke, rekao je da je ta institucija spremna da, ako bude potrebno, dopuni svoj program od 1.100 milijardi evra za podizanje inflacije ili pomoć evropskoj privredi.

U privredu evrozone ECB ubrizgava mesečno 60 milijardi evra sveže naštampanog novca, preko kupovine državnih ili odabranih korporacijskih obaveznica. Planirano je da program traje do septembra sledeće godine, prenosi Beta.

Na redovnoj konferenciji za novinare, Mario Dragi je rekao da ECB može da prilagodi obim, sastav i trajanje programa, ako bude potrebno.

Program podsticaja će se u svakom slučaju nastaviti, dok inflacija ne krene da se podiže ka cilju na nešto manje od dva odsto, kaže Dragi.

Inflacija je sada na samo 0,2 odsto što odražava slabu potražnju i sporiji rast svetske privrede.

Dragi je rekao da bi inflacija u narednim mesecima mogla biti negativna zbog skorašnjeg pada u cenama nafte.

ECB je odlučila da referentnu kamatnu stopu ostavi na rekordno niskom nivou od 0,05 odsto. Referentna kamatna stopa određuje troškove kredita ECB-a prema privatnim bankama što dalje uslovljava kamatne stope kompanijama i potrošačima.

Posle najave da je ECB spremna da u slučaju potrebe produži program mera podsticaja, evro je naglo pao, dok su akcije na evropskim berzama skočile.

Evro je u odnosu na dolar pao za 0,9 odsto, dok je evropski berzanski indeks Stoks 50 zajedno s prethodnim rastom skočio za 1,9 odsto. ECB je danas smanjila svoje projekcije inflacije i ekonomskog rasta u 19 zemalja evrozone.

Procenjenih 0,3 odsto za inflaciju ove godine ECB je smanjila na 0,1 odsto, dok je procenu inflacije za sledeću godinu smanjila na 1,1 odsto s 1,5 odsto.

Zbog usporenja rasta u zemljama u razvoju, ECB je smanjila i projekciju privrednog rasta u zemljama evrozone za ovu godinu na 1,4 s 1,5 odsto i za sledeću godinu na 1,7 odsto sa 1,9 odsto.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи