Читај ми!

Srbiji potrebna veća saradnja s privredom Češške

Premijer Aleksandar Vučić pozvao je češke privrednike da ulažu u Srbiju, istakavši siguran ambijent za investiranje i stabilna inflaciona očekivanja ulaganja u našu zemlju.

Obraćajući se učesnicima okruglog stola u Novom Sadu, na kojem su učestvovalui privrednici iz Češke i Srbije, Vučić je rekao da su češki privrednici dobrodošli u Srbiju, isto tako kako su srpski u Češku, preneo je Tanjug.

Podsetivši da je obim trgovinske razmene dve zemlje 613,5 miliona evra, premijer je rekao da se nada da će za dalju saradnju biti obezbeđana značajnija investiciona saradnja.

"Jedan Mitas nije dovoljan i nama je potrebna mnogo veća i šira saradnja", poručio je Vučić.

Privrednicima je izneo podatke o političkom i ekonomskom napretku Srbije i naveo da je MMF juče promenio svoju prognozu privrednog rasta sa minus 0,5 na plus 0,5 odsto, dok "mi u Srbiji očekujemo da će ići na plus 1 do 1,2".

Posebno je istakao da smo uspeli da fiskalnom konsolidacijom spustimo fiskalni deficit na nivo ispod Mastrihta, po čemu smo sada među prvih deset zemalja u Evropi.

"Imate potpunu sigurnost za razliku od drugih zemalja gde berze i njihove valute padaju dan za danom", poručio je Vučić češkim privrednicima istakavši da se u Srbiji u tom smislu ponašamo veoma odgovorno, posvećeno i ozbiljno.

"Beležimo veliki rast industrijske proizvodnje. Ukupan industrijski rast bio je u prvih šest meseci 6,1 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Nažalost imali smo sušu, i ukupni privredni rast bi bio veći da toga nije bilo", naveo je Vučić, koji je sa češkim premijerom otvorio okrugli sto na kojem učestvuje 40 privrednika iz dve zemlje.

Njima su se obratili predsednici privrednih komora Češke i Srbije Vladimir Dlouhu i Marko Čadež, koji je ukazao na veliki intenzitet u privrednim odnosima dve zemlje.

Ulaganja "Mitasa" u Rumi

Aleksandar Vučić je najavio da će češka firma "Mitas" u svoju fabriku u Rumi uložiti 18 miliona evra i zaposliti još 200 do 250 ljudi.

Vučić je novinarima nakon sastanka privrednika iz Češke i Srbije rekao i da do kraja godine očekuje još novih ugovora s češkim firmama, najavljujući ulaganja u obnovljive energije i hemijsku industriju vredna 10 do 12 miliona evra.

Srbija, međutim, dodao je, mora prethodno da obavi tehnički posao.

Vučić je na okruglom stolu češkim privrednicima koji već posluju u Srbiji i onima koji nameravaju da dođu, odgovarao na pitanja, ali i izrazio nadu da će trgoviska razmena između dve zemlje biti uvećana.

"Ona danas iznosi 613,5 miliona evra, a ja očekujem još veće investicije Češke u Srbiju i za neku godinu značajnije investicije iz Srbije u Češku", rekao je premijer.

Pominujući firmu "Mitas", ali druge potencijalne investitore, Vučić je ponovio da je naša obaveza da slobodni trgovinski režim koji imamo sa EU, Rusijom, zemljama CEFTA, Turskom, Belorusijom i Kazahstanom, obezbedimo i sa centralnom Afrikom, jer bi onda proizvodnja "Mitasa" mogla da bude još veća, pošto dobar deo svojih proizvoda ta kompanija izvozi upravo na sever Afrike.

"Razgovarali smo i o ulaganju u energetiku, o modernizaciji rudnika Soko, izgradnji novog rudnika Ćirikovac, termoelektrani Štavalj. Mislim da ćemo probleme koji postoje u vezi s načinom finansiranja, a zahvaljujući rezultatima u stabilizaciji javnih finansija, moći najvećim delom da rešimo finansiranjem iz budžeta", naveo je Vučić.

Zahvalivši češkom kolegi na poseti, ali i na pažnji posvećenoj našoj zemlji, premijer je rekao da Srbija želi da uči od češke privrede koja je u ovom trenutku, kako je rekao, najbrže rastuća privreda u Evropi.

Primetio je da će biti potrebno nekoliko decenija da ukupan nivo privrede i proizvodnje Češke bar pokušamo da "pristignemo", te ponovo zahvalio Češkoj na podršci evropskom putu Srbije.

"Razgovarali smo konkretno o mnogim projektima. Moja sveska je puna. Odgovorio sam svakom predstavniku svake češke kompanije, o svakom problemu, konsultujući se sa ministrima i državnim sekretarima", zaključio je Vučić.

Premijer Sobotka uveren je da odnosi dve zemlje, posebno u privredi, imaju neiskorišćeni potencijal, zbog čega je, kako je rekao, i doveo 30-tak predstavnika čeških firmi, "kako bismo zajedno pružili podršku razvoju naših odnosa i poboljšali ekonomsku saradnju".

"Možemo da ponudimo naše znanje i investicije za različite oblasti od infrastruktura, železnice, pa sve do modernizacije u okviru energetike, rudnika i obnovljivih izvora energije", objasnio je Sobotka i dodao da je uobličavaju već neki konkretni planovi o saradnji.

Vučević: Novi Sad za podsticanje investicione klime

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je da mu je velika čast što je Novi Sad organizovao međunarodni forum privrednika Srbije i Češke i istakao da je fokus gradske administracije podsticanje investicione klime.

"Nadam se da će pored dobrih kontakata, poslovnih ideja i konkretnih planova za saradnju, naši gosti poneti i lepe utiske o mestu na kojem su se susreli", rekao je Vučević novinarima.

On je istakao da Grad Novi Sad u potpunosti podržava i prati politiku Vlade Srbije i naglasio da je fokus gradske administracije upravo na podsticanju investicione klime kroz proaktivnu politiku privlačenja investitora.

"Zadovoljstvo je što sam imao priliku da budem domaćin Foruma i što je baš Novi Sad odabran za mesto njegovog održavanja", kazao je Vučević.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво