Читај ми!

Nikolić sa čelnikom kineske kompanije "ZTE"

Predsednik Tomislav Nikolić se u Pekingu sastao sa Zengom Sujedžungom, izvršnim potpredsednikom kineske kompanije za proizvodnju telekomunikacione opreme "ZTE". Nikolić istakao da su standardi te kompanije imrpresivni, te da je "ZTE" dobrodošla u Srbiji. Predsednik je u Kini pozvao i "Šaansi automobil grupu" da ulaže u srpski FAP kao i u "Zastava kamione".

Tomislav Nikolić je pohvalio rad kineske kompanije "ZTE" i poželeo im mnogo uspeha u daljem radu, prenosi Tanjug.

"Svojim kvalitetom imate veliku perspektivu na tržištu, ja vam želim puno uspeha. Naše dve zemlje iskreno i dobro sarađuju i dobrodošli ste u Srbiji", rekao je Nikolić.

Izvršni potpredsednik kineske kompanije Zeng Sujedžung istakao je da je za "ZTE" Srbija strateško tržište i da su spremni da pomognu u svim strateškim projektima.

Zahvalio je predsedniku Nikoliću na podršci, naglasivši da je uveren da će nastaviti da razvijaju posao u Srbiji, saopštila je Pres služba predsednika Republike.

Kopanija "ZTE" je osnovana 1985. godine i danas je prisutna u preko 150 zemalja, sa više od 13.000 zaštićenih patenata.

"ZTE Serbia" je u 2011. godini ostvarila prihod od 11 miliona evra, u 2012. 15 miliona, u 2013. 15 miliona, a u 2014. 22 miliona evra.

Sa Ministarstvom odbrane Republike Srbije je u novembru 2014. godine potpisala je Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti reforme našeg sistema odbrane (prvi takav sporazum potpisan sa nekom evropskom zemljom), a u decembru 2015. godine Memorandum o razumevanju i partnerskoj saradnji sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija.

Predsednik Nikolić se u Kini sastao i sa predsednikom "Šaansi automobil grupe" Juan Hongmingom i tom prilikom obišao proizvodne pogone kompanije te kompanije.

Predsednik Nikolić se zahvalio na prijemu i izrazio očekivanje da će dve strane naći interes za zajedničku proizvodnju u Srbiji.

"Došao sam da čestitam Kini i svim saveznicima godišnjicu pobede nad fašizmom", rekao je Nikolić.

Predsednik Srbije je pozvao predsednika kompanije "Šaansi automobili" da uloži u "FAP Priboj" i "Zastavu kamioni Kragujevac". Istakao je da se radi o licenciranim proizvođačima koji imaju široku gamu proizvoda.

Predsednik "Šaansi automobil grupe" Juan Hongming je rekao da kineska strana razmatra mogućnost ulaganja u Srbiju i da će posebnu pažnju obratiti na te dve kompanije.

Takođe je zahvalio Nikoliću na velikom gestu da prisustvuje paradi u Pekingu.

Kompanija "Šaansi automobili" osnovana je 1958. godine i ima 32.000 zaposlenih. Pretežno se bavi proizvodnjom vojnih i civilnih kamiona, srednjih putničkih vozila, mini automobila i motora i delova.

Izvoze svoje automobile u preko 80 zemalja, a glavno izvozno tržište im je Rusija. Zanima ih izvoz kamiona u Srbiju, a do sada su izveli samo tri vozila 2008. godine. Međutim, potrebno je ispitati i mogućnosti za razvoj drugih oblika saradnje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се