Staklara do 10. septembra treba da plati dug za struju

Isključenje struje Srpskoj fabrici stakla u Paraćinu je odloženo do 10. septembra, da bi ta fabrika do tada mogla da plati dug za struju, rečeno je agenciji Beta u Elektroprivredi Srbije.

Na jučerašnjem sastanku u Vladi Srbije dogovoreno je da se isključenje odloži do 10. septembra, a da paraćinska fabrika do tada plati 120 miliona dinara duga EPS Snabdevanju, prenosi Beta.

"EPS poštuje pregovore Vlade Srbije i paraćinske staklare koji su u toku, i ostaje pri stavu da utrošena električna energija mora da se plati. Nalog za isključenje dat 24. avgusta nije povučen, samo je odložen za 10. septembar, za slučaj da Staklara ne uplati deo duga", ističu u Elektroprivredi Srbije.

Predstavnici Vlade Srbije, Elektroprivrede Srbije i "Srbijagasa" su na zajedničkoj konferenciji za novinare 16. jula najavili da će Srpskoj fabrici stakla za nekoliko dana biti isključeni struja i gas, ako ne plati nagomilane dugove ili ine reprogramira, ali se kasnije od toga odustalo pošto se Staklara krajem jula obavezala da će platiti dug do kraja avgusta.

Zbog duga je održano nekoliko sastanak predstavnika Vlade s vlasnicima i sindikatima Staklare.

Staklara se 27. jula protokolom obavezala da izmirenje dugova EPS-u i Srbijagasu od skoro 950 miliona dinara počne 3. avgusta isplatom većeg dela, da u suprotnom ne bi bila prinuđena na gašenje peći i isključenje struje do 1. septembra.

Dug staklare za struju je 250 miliona dinara i trebalo je da bude kompletno namiren do 31. avgusta, dok je dug za gas 700 miliona dinara.

Cvetan Vasilev, vlasnik bugarske korporacije "Glas indastri" je od 2012. godine u Staklaru uložio 118 miliona dinara, prestao je da ulaže kad su počeli finansijski problemi, a deset meseci nije plaćao dug.

Staklara ima 850 zaposlenih, a nakon prve najave isključenja struje i gasa u Paraćinu je bilo protesta sindikata i nevladinih organizacija.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи