Читај ми!

"Er Srbije": Doprinos srpskoj privredi 211 miliona dolara

Avio-kompanija "Er Srbija" direktno će doprineti srpskoj privredi sa 211 miliona dolara tokom 2015. godine i podržaće ukupno 8.700 radnih mesta, saopštila je ta kompanija. Pokazatelji se, kako se navodi, zasnivaju se na nezavisnom izveštaju konsultantske kuće "Oksford ekonomiks", koja se bavi međunarodnim ekonomskim predviđanjima i kvantitativnom analizom.

Studija predviđa da će "Er Srbija" direktnom potrošnjom u okviru svakodnevnog poslovanja i znatnim ekonomskim uticajem razgranatog lanca snabdevanja u Srbiji, srpskoj ekonomiji doneti 190 miliona dolara tokom ove godine, prenosi Beta.

Prema izveštaju Oksford ekonomiksa, "Er Srbija" će u 2015. prevesti ukupno 2,5 miliona putnika.

Očekuje se da će posetioci iz inostranstva potrošiti oko pola milijarde dolara tokom ove godine, što će doprineti bruto domaćem proizvodu Srbije sa 373 miliona dolara, a da će se do 2020. godine, ekonomski uticaj avio-kompanije koji se odnosi na turizam uvećati na 572 miliona dolara.

Generalni direktor "Er Srbije" Dane Kondić rekao je da studija Oksford ekonomiksa jasno svedoči o tome u kojoj meri ta kompanija suštinski utiče na ekonomski razvoj Srbije i istakao da projekcije ukazuju na kontinuirani razvoj kompanije u budućnosti.

Predsednik Nadzornog odbora kompanije Siniša Mali rekao je da je privatizacija "Er Srbije" u partnerstvu sa Etihadom najuspešnija privatizacija u Srbiji i da je pokazala da je moguće od aviokompanije koja je pravila gubitke, stvoriti profitabilnu firmu.

"Studija Oksford ekonomiksa pokazuje da postoji direktna veza između uspešne avio-kompanije, otvaranja novih linija i stepena ekonomskog rasta i poslovne razvijenosti Srbije", rekao je Mali i dodao da je zato važno nastaviti širenje flote "Er Srbije" i uvođenje novih linija.

U saopštenju se navodi da je Oksford ekonomiks naglasio da ekonomski uticaj jedne avio-kompanije znatno prevazilazi oblast u kojoj operativno deluje i da usluge koje pruža olakšavaju niz ekonomskih aktivnosti u lokalnoj i globalnoj ekonomiji - od uspostavljanja poslovnih interakcija i omogućavanja stranih investicija, do podsticanja razvoja turizma i trgovine.

Kako se ističe, očekuje se da će u 2015. godini, doprinos Er Srbije povezanosti u vazdušnom prevozu putnika i robe povećati produktivnost srpske privrede za 690 miliona dolara, što odgovara broju od gotovo 32.000 radnih mesta i iznosi gotovo dva procenta BDP-a.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи