Читај ми!

Kovačević: U oktobru odluka o povećanju plata i penzija

Uoči završetka druge kontrole aranžmana koji Srbija ima sa MMF-om, v. d. direktora Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević kaže da se u oktobru može očekivati odluka o povećanju plata i penzija a da se njena primena može očekivati početkom godine.

Fiskalni savet Srbije procenio je da će deficit u 2015. godini biti oko 3,5 odsto bruto domaćeg proizvoda, a da bi u 2016. mogao biti i veći ako Vlada odustane od mera štednje, koje uključuju smanjenje plata i penzija.

Kako je objašnjeno, umanjenje deficita postignuto je poboljšanjem naplate poreskih prihoda i neuobičajeno velikim uplatama javnih preduzeća i državnih agencija u budžet, dok su rashodi manji od planiranih usled malih troškova za isplatu otpremnina zbog kašnjenja u racionalizaciji broja zaposlenih, kao i za javne investicije.

Gostujući u Dnevniku RTS-a vršilac dužnosti direktora Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević rekao je da se u oktobru može očekivati odluka o povećanju plata i penzija a da se njena primena može očekivati početkom godine.

Prema njegovim rečima ono što je sada presek stanja u odnosu na kriterijume i ciljeve koji su postavljeni aranžmanom sa MMF-om jeste impresivno. 

"Konsolidacija finansija, na osnovu julskih podataka, jesta takva da je deficit svega 24 milijarde, ušteda u rashodima oko 50 milijardi, povećanje prihoda oko 47 milijardi, što je za 80 odsto manje nego prošle godine u istom periodu kada je deficit iznosio 121 milijardu, tako da je to mnogo manje, preko 90 milijardi manje nego što je planirano", rekao je Kovačević.

Prema njegovim rečima, ono što je neobična i dobra okolnost jeste da u periodu štednje odnosno, ekonomskih restrikcija imamo ekonomski rast.

Na osnovu najnovijih julskih podataka imamo rast industrijske proizvodnje od 6,1 odsto a očekuje se do kraja godine 6,7 odsto. 

"Rast BDP-a može biti najmanje 0,6 odsto do jedan odsto a prema najavama, MMF će to korigovari na 0,5 odsto.

Kovačević očekuje nešto jači intenzitet proizvodnje u hemijskom kompleksu i navodi da će Železara "Smederevo" uključiti drugu peć što će direktno uticati na rast industrijske proizvodnje.

Vlada je objavila da je u javnoj upravi višak devet hiljada radnika, ali i sam ministar finansija kaže da ima dosta otpora.

"U toku je racionalizacija broja zaposlenih u javnoj upravi i ona će se odvijatu u javnoj administraciji, lokalnoj administraciji, u javnim preduzećima", kaže Kovačević i dodaje da su neka javna preduzeća transformisana a da je u nekim preduzećima taj proces u toku. 

Na pitanje zašto se kasni sa racionalizacijom radnih mesta u Železnici, Kovačević je objasnio da je u tom preduzeću planiranje bilo nerealno i da to nije moglo da se tako brzo izvede. 

Misija MMF-a počela je u Beogradu drugu reviziju aranžmana sa Srbijom 21. avgusta i trebalo bi da je završi 2. septembra. Premijer Aleksandar Vučić je nakon sastanka s predstavnicima MMF-a u ponedeljak rekao da očekuje pozitivnu ocenu revizije pošto je Srbija ispunila sve obaveze. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво