Mihajlovićeva: Uposlićemo domaće firme u regionalnim projektima

Potpredsednica vlade i ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović rekla je da će Srbija uposliti domaću operativu u predstojećim projektima značajnim za povezivanje zapadnog Balkana.

"Bilo da govorimo o putnoj ili železničkoj infrastrkturu, sve prolazi kroz Srbiju i nema puta koji preko Srbije ne spaja ceo region, koji će u budućnosti biti deo EU", rekla je Mihajlovićeva, gostujući u emisiji "Oko" na RTS-u zajedno sa predsednikom Privredne komore Srbije Markom Čadežom i generalnim sekretarom Saveta za regionalnu saradnju Goranom Svilanovićem.

Na pitanje novinara kako komentariše najavu iz EU da će se u narednih 15 godina realizovati investicije vredne sedam milijardi evra i da će biti otvoreno 200.000 novih radnih mesta na području zapadnog Balkana, Mihajlovićeva je rekla da nije nemoguće da se dobar deo tih sredstava slije u Srbju, pošto glavni saobraćajni koridori za regionu idu upravo preko naše zemlje, prenosi Tanjug.

"Srbija je centar regiona i na najbrži način povezuje Istok i Zapad", naglasila je Mihajlovićeva.

Prema njenim rečima, vrednost trenutnih projekata u putnoj infrastrukturi u Srbiji je 3,5 miliajrde evra, a u železničkoj 1,5 milijardi.

Ona je istakla da je za Srbiju najvažnije da su prihvaćeni svi prošlogodišnji predlozi premijera Aleksandra Vučića u okviru berlinskog procesa i da su svi aktuelni i budući saobraćajni projekti u našoj zemlji ušli u evropsku transportnu mrežu - koridori 10 i 11, auto-put Niš-Drač i drugo.

Mihajlovićeva je rekla da se već radi projektno-tehnička dokumentacija za naš deo tog auto-puta od Niša do Merdara u dužini od 77 kilometara, koja će biti gotova najkasnije do polovine naredne godine, kao i da je realno da radovi počnu, kao što je premijer i najavio, u trećem kvartalu 2016.

Ona je istakla da će Srbija dobiti novac za projektnu dokumentaciju za sve te projekte, a da će se nakon njenog završetka razgovarati o modelima finansiranja.

"Koridor 10 će biti završen u Srbiji do kraja 2016, a do sredine 2017. i deo Koridora 11, nakon čega će se razmatrati nastavak gradnje od Požege do Boljara i zatim od Crne Gore do Albanije", rekla je Mihajlović, dodajući da će se Srbija Koridorom 11 povezati sa  jadransko-jonskim koridorom.

Predsednik PKS Čadež je, takođe, izjavio da je cilj PKS da se napravi dobar sistem informacija za umrežavanje firmi u regionu.

"Pokušavamo da uključimo poslovnu zajednicu u taj proces i projekte", rekao je Čadeže za RTS, dodajući da je gradnja autoputeva veoma značajna za razvoj privrede.

On je kazao da se privredne komore regiona umrežavaju i radi izlaska na treća tržišta, kao i da je već formirana zajednička plaformu za EU projekte.

Nemačka kancelarka Angela "Merkel je poslala jasnu poruku svim privrednicima iz Nemačke i Austrije da što više investiraju u ovaj reigon i očekujem novi vetar investicija", naglasio je Čadež.

Goran Svilanović je rekao da su sada najvažnije dve stvari - da se pokaže efikasnost države odnosno da na vreme budu završene studije i prateća dokumentacija kako bi mogli da počnu radovi, ali i da Vlada Srbije nastavi da urgira za dobijanje novčane pomoći za njihovu realizaciju.

"Naredne godine u Parizu biće izdvojeno još 200 miliona evra, ali neće ih dobiti svi, već oni koji su u stanju i koji potvrde da ono što je sada dogovoreno mogu da sprovedu u delo", isktakao je Svilanović.

EU je najavila da će države zapadnog Balkana ove godine podržati sa 600 miliona evra za energetske, saobraćajne i železničke projekte. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи