Читај ми!

Sajam šljiva u Osečini

U Podgorini, kraju sa skoro milion stabala šljive, deset godina se održava Sajam posvećen šljivi, najrasprostranjenijoj voćarskoj kulturi u Srbiji. Zahvaljujući sajamskim aktivnostima i podsticaju šljivarstva, uz otvaranje tržišta, u proteklih 10 godina, u Osečini se sada proizvede polovina srpskog izvoza suve šljive.

U Osečini, gde se generacijama živelo od šljive, do pre nekoliko godina većina voćara nije znala šta će sa svojim rodom. Sada, kada se svaki kilogram može prodati, a šljiva traži i preko interneta, sa zadovoljstvom pričaju o šljivarstvu i Sajmu šljive, koje je pokrenuo iz krize pre deset godina.

"Sigurno da je bolje, imamo i otkup i preradu, dosta proizvođača ima i svoju preradu i prodaju i preko interneta, imamo otkup, imamo sve", kaže Goran Radovanović iz sela Gornje Crniljevo kod Osečine.

U ovom kraju sada se nalaze vodeći proizvođači suve šljive u Srbiji, koji su od seoskih gazdinstava stvorili porodične kompanije, velike izvoznike suve šljive.

Proizvođač suve šljive u Osečini Dobrivoje Jovanović kaže da sada imaju proizvodnju od hiljadu i po do dve hiljade tona na godišnjem nivou za izvoz.

"Naša šljiva završava i u zapadnom svetu i u istočnom", kaže Jovanović.

Da je šljiva velika šansa sveukupnog razvoja Srbije, poruka je i predstavnika Vlade na otvaranju Sajma u Osečini, kojem su prisustvovali i gosti iz regiona i inostranstva.

"Ono što vas molim: šljiva koja je prepoznatljiva svuda mora da postane srpski brend jer to zaslužuje i to vi zaslužujete jer ste prepoznati svuda u svetu", kaže ministar omladine i sporta Vanja Udovičić.

Osečina je uspela sa proizvodnjom suve šljive, koja sada završava na gotovo svim kontinentima. Nova šansa je u prerađevinama od šljive, kao što je kolač šljivko i druge poslastice, za koje su potrebne investicije u prehrambenu i prerađivačku industriju.

U Osečini očekuju da će ih i 10. Sajam šljiva približiti krajnjem cilju, da postanu vodeći prerađivač šljive u Srbiji, sa zaštićenim geografskim poreklom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се