Читај ми!

Ljajić: Vlada zna ispod koje cene za Telekom neće ići

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić kaže da Vlada Srbije zna ispod koje vrednosti neće prodavati kompaniju "Telekom Srbija". Veruje da tu cenu može dobiti, ali nije mogao da kaže o kojoj vrednosti je reč.

Zbog preporuke privatizacionog savetnika da se ne govori ni o zainteresovanim kupcima ni o proceni vrednosti Telekoma, ministar Rasim Ljajić je na kongresu turskih proizvođača i distributera lekova i kozmetike "Dani dobrih prilika" rekao da ne može da kaže o kojoj ceni je reč, prenosi Beta.

"Telekom nećemo prodavati po svaku cenu i ukoliko ne dobijemo ponudu koju očekujemo. Kolika je ona još ne možemo da govorimo", kaže Ljajić.

Dodaje da se ne može govoriti o zainteresovanima za Telekom i o ceni jer to može da utiče na proces prodaje te kompanije koja je, prema njegovim rečima, jedan od najznačajnijih resursa u zemlji.

Ljajić je ponovio da su među zainteresovanima za Telekom investicioni fondovi i različite kompanije.

Tek kada se završi proces analize, za 14 dana, moći će da se kaže koje ponude su ušle u najuži izbor i imaju pravo uvida u dokumentaciju, a od kojih se onda očekuju konkretne finansijske ponude.

Ministar je naglasio da Telekom ne sme da doživi sudbinu iz 2011. kada su se bavili prodajom kompanije, koja je bila neuspešna, umesto da su se bavili investicijama.

Agencija za privatizaciju objavila je 3. jula javni poziv za prikupljanje neobavezujućih ponuda za učešće u prodaji kapitala "Telekoma Srbija".

Rok za podnošenje neobavezujućih ponuda je istekao juče, a, prema pisanju medija, stiglo je 16 ponuda kompanija i fondova.

U oglasu o prodaji Telekoma nije navedena procena vrednosti kompanije, već računovodstvena vrednost kapitala, i to upisan novčani kapital od 17,4 milijarde dinara i upisani nenovčani kapital od 82,5 milijardi dinara.

Pravo na učešće u postupku imaju domaće i strane kompanije koje su poslednje tri godine pružale uslugu mobilne telefonije.

Kao kvalifikacioni uslov za učešće u postupku traži se i da zainteresovana kompanija u poslednje tri godine u telekomunikacionim uslugama ima prihode veće od 500 miliona evra, ili da je u poslednjih 10 godina prikupila sredstva u iznosu većem od 500 miliona evra, ili da je vrednost imovine kojom upravljaju na kraju 2014. iznosila najmanje dve milijarde evra.

U privatizaciji "Telekoma Srbija" mogu da učestvuju investitori koji su najmanje 10 godina imali minimalno vlasničko učešće od 10 odsto u najmanje jednom telekomunikacionom operateru s godišnjim prihodima od telekomunikacionih usluga od najmanje 500 miliona evra u najmanje jednoj godini perioda ulaganja.

"Ustavni amandmani važan korak za proces pomirenja"

Upitan da prokomentariše usvajanje amandmana i zakona za formiranje Specijalnog suda, Ljajić kaže da je to važan korak za proces pomirenja, koga nema ukoliko se svi ne suoče sa zločinima koji su se dogodili na prostoru bivše Jugoslavije.

Ministar ističe da Vlada Srbije očekuje i da se usvoji konačna odluka o formiranju Specijalnog suda za zločine OVK, prenosi Tanjug.

"Očekujemo da se usvoji konačna odluka o Specijalnom sudu za zločine OVK. Nažalost, to je učinjeno pod velikim međunarodnim pritiskom i nije izraz raspoloženja niti Skupštine, niti javnosti na Kosovu", rekao je Ljajić.

Dodaje da ako se svi ne suočimo sa zločinima koji su učinjeni, procesa pomirenja neće biti.

"Nažalost, nije bilo postupaka koji su vođeni u tom pogledu i verujem da će sud nadomestiti ono što je propušteno u nekom prethodnom periodu i da će svi odgovarati. Zločini imaju i ime i prezime, zločini nemaju nacionalnost, ni boju, ali imaju konkretno ime i prezime i verujem da će biti procesuirani", rekao je ministar.

Upitan koliko je usvajanje tih zakonskih rešenja u kosovskom parlamentu značajno za proces pomirenja, kaže da je veoma značajno, ali da će biti još značajnije ako se ti postupci dovedu do kraja.

Vlada nije razgovarala o privatizaciji Državne lutrije

Ministar je rekao da Vlada Srbije nije razgovarala o privatizaciji Državne lutrije Srbije.

Ljajić nije želeo da komentariše istragu o tome da li je bilo regularno prošlonedeljno izvlačenje loto brojeva u Lutriji Srbije, i naglasio da nadležne institucije treba da ispitaju ceo taj slučaj, prenosi Beta.

"Ja nisam stručnjak za lutrije. Ja sam za transparentan postupak celog slučaja", istakao je Ljajić.

Prošle sedmice pojavila se sumnja u regularnost kada se tokom izvlačenja peti broj kombinacije pojavio najpre na ekranu, pa je tek onda kuglica sa tim brojem izvučena iz bubnja.

Lutrija Srbije je potom izdala saopštenje da je u izvlačenju brojeva koje je televizija prenosila, došlo do tehničke greške i da nije bilo nikakvih radnji koje bi dovele u pitanje regularnost izvlačenja.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da niko neće izbeći odgovornost ukoliko se utvrdi da je bilo zloupotrebe u izvlačenju.

 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво