Читај ми!

Struja skuplja za 12 odsto

U Srbiji od danas struja skuplja za 12 odsto. Prosečan mesečni rač za struju od oko 2.500 dinara, nakon ovog poskupljenja, građani će plaćati za oko 300 dinara više.

Od 12 procenta povrećanja cene struje, 4,5 odsto ide EPS-u dok 7,5 odsto ide u državnu kasu na osnovu akcize na struju koja važi takođe od danas.

Prosečna cena - kilovat sata struje sa dažbinama pre poskupljenja bila je 6,5 dinara, a sada će u proseku koštati oko 7,28 dinara.

Analize pokazuju da će dosadašnja prosečni mesečni račun od 2.500 biti uvećan za oko 300 dinara.

Ljubinko Savić iz Odbora za energetiku PKS kaže da će, što se tiče građana, samo povećanje električne energije dovesti do većeg broja onih koji će razmišljati kako će svoje aparate koje imaju u domaćinstvu koristiti i u kojoj dinamici.

"Svake uštede koje se postignu pa makar i male u jednom domaćinstvu u masi će se pokazati kao pozitivne", rekao je Savić.

Visinu računa diktira potrošnja, odnosno koliko struje trošimo u zelenoj jeftinoj tarifi, plavoj ili crvenoj zoni koja je najskuplja.

Do poskupljenja struje je došlo posle dogovora Vlade Srbije i Međunarodnog monetarnog fonda, kojim je predviđeno da je to neophodno da bi cena tog energenta u narednom periodu dostigla tržišni nivo.

EPS je ranije saopštio da će i pored najnovijeg poskupljenja, cena električne energije za domaćinstva u Srbiji i dalje biti najniža u regionu i Evropi.

Naplata je povećna, kažu u "EPS Snabdevanju", jer ne dozvoljanaju gomilanje dugova. Radovan Stanić iz "EPS Snabdevanja" kaže za RTS da je ukupan procenat naplate oko 95 odsto. Svim kupcima koje svoje obaveze ne izmire na vreme, ako je njihov dug veći od 5.000 dinara, šalju se upozorenja pred obustavu električne energije.

Stanić kaže da za kupce iz kategorije domaćinstva rok za izmirenje obaveza je 30 dana, a za male preduzetnike i privredu 15 dana od dobijanja upozorenja.

"EPS Snabdevanje se u tom delu ponaša u skladu sa zakonskim normanma, Zakonom o zaštiti potrošača i zakonom o energetici", rekao je Stanić.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи