Читај ми!

Spoljnotrgovinska razmena Srbije skoro 14 milijardi evra

Ukupna spoljnotrgovinska razmena Srbije od januara do juna 2015. bila je oko 13,99 milijardi evra što je za 7,4 odsto više nego u istom periodu prošle godine, saopštio je Republički zavod za statistiku (RZS) Srbije.

Iskazano u dolarima, ukupna spoljnotrgovinska razmena Srbije u prvih šest meseci 2015. godine bila je oko 15,6 milijardi ili za 12,5 odsto manja nego u istom periodu prošle godine, prenela je Beta.

Izvezeno je robe u vrednosti od oko 5,9 milijardi evra ili za 8,2 odsto više u nego u periodu od januara do juna 2014. godine, dok je uvoz bio 8,03 milijardi evra ili za 6,8 odsto veći.

Deficit u prvom polugodištu, prema podacima RZS, bio je oko 2,068 milijardi evra, što čini povećanje od 3,2 odsto u odnosu na isti period 2014. godine.

Pokrivenost uvoza izvozom, iznosi 74,2 odsto i veća je u odnosu na isti period prethodne godine, kada je iznosila 73,3 odsto.

U strukturi izvoza i uvoza po nameni proizvoda najviše su zastupljeni proizvodi za reprodukciju (53,6 odsto i 58,2 odsto), roba za široku potrošnju (38 i 18,5 odsto) i oprema (8,4 odsto i 11,1 odsto).

Prema podacima RZS, u prvih šest meseci ove godine, spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa zemljama sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini. Zemlje članice Evropske unije čine 64,7 odsto ukupne razmene.

Drugi po važnosti spoljno-trovinski partner su zemlje CEFTA sporazuma, sa kojima Srbija ima suficit u razmeni od 802,9 miliona dolara, što je rezultat uglavnom izvoza poljoprivrednih proizvoda kao i izvoza gvožđa i čelika.

U izvozu, glavni spoljnotrgovinski partneri bili su Italija (1,241 milijardi dolara), Nemačka (779,6 miliona dolara) i Bosna i Hercegovina (552,1 miliona dolara).

U uvozu, glavni spoljnotrgovinski partneri Srbije bile su Nemačka (1,09 milijardi dolara) i Italija (998,9 miliona dolara) i Rusija (919 miliona dolara).

Posmatrano pojedinačno po zemljama, najveći suficit u razmeni ostvaren je sa Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom i Makedonijom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара