Читај ми!

Tabaković: Bankarski sistem otporan na šokove

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković ističe da je bankarski sektor solventan i likvidan, a stres-testovi pokazuju da je otporan i na velike šokove.

Jorgovanka Tabaković je na prezentaciji prvog Godišnjeg izveštaja o stabilnosti finansijskog sistema u NBS rekla da rizici uvek postoje, ali postoje i mere koje mogu da ih ublaže, javlja Beta.

"Uz pomoć međunarodnih finansijskih institucija, pre svega Međunarodnog monetarnog fonda, i sopstvenim snagama, radićemo na očuvanju stabilnosti finansijskog sistema", ističe Tabakovićeva.

Dodaje da je kriza u Grčkoj nije uticala na stabilnost četiri grčke banke u Srbiji koje su posebna pravna lica i imaju tržišno učešče od oko 14 odsto.

Prema njenim rečima, u tim bankama je 10 odsto ukupne štednje u Srbiji, a kriza u Grčkoj je uticala da se deo te štednje prelije u druge banke, dok je njen deseti deo "otišao" iz bankarskog sistema.

Očekivan je, kako ističe guvernerka, pad kamata na dinarske kredite, jer NBS svojim merama, pre svega referentnom kamatnom stopom, može da utiče na pozajmice koje su domaćoj valuti.

Viceguverner NBS Diana Dragutinović napominje da sadašnja stabilnost bankarskog sistema može biti još bolja kada se primene svi mehanizmi koji su na raspolaganju NBS.

Prema rečima generalnog direktora Sektora NBS za finansijsku stabilnost Ane Ivković, veliko učešće problematičnih kredita u ukupnim pozajmicama i dalje je rizik za stabilnost finansijskog sistema u Srbiji.

Ivkovićeva potvrđuje da je pripremljena Strategija rešavanja problematičnih kredita u Srbiji, a biće objavljena kad se usaglase stavovi svih učesnika u pripremi tog dokumenta.

Priprema takve strategije je deo obaveza koje je Srbija preuzela po osnovu aranžmana sa MMF-om. Udeo teško naplativih kredita u ukupnom pozajmicama u Srbiji u 2014. je bio 21,5 odsto, a njihov rast je nastavljen i u ovoj godini, delom zbog pada kreditne aktivnosti i strože klasifikacije kredita.

Ivkovićeva ukazuje da je dužnost NBS da upozori na rizik da u srednjem roku porastu kamate na kredite, usled dešavanja na međunarodnim finansijskim tržištima, zbog čega svi u Srbiji koji se zadužuju na duži rok treba da vode računa da li će moći da isplaćuju svoje obaveze.

Tabaković: Plate u NBS nisu tajna, moja je srazmerna funkciji

Guverneraka NBS je rekla da plate u ovoj instituciji nisu tajna, kao i da je njena plata srazmerna važnosti funkcije koju obavlja, prenosi Tanjug.

"Mi naše plate ne određujemo u odnosu na finansijski sektor zemlje u kojoj živimo. Imamo definisane koeficijente i te plate su interesantne novinarima koji su za jednodnevni tiraž spremni da dovode u pitanje instituciju, funkciju guvernera", istakla je ona odgovarajući na pitanje na osnovu kojih kriterijuma se određuju plate u NBS, pošto je ovih dana štampa pisala o plati guvernera pod naslovom "Turbo plata". 

"Odgovorno vam kažem da te plate nisu tajna i bićemo u registru zaposlenih svih institucija koje postoje u Srbiji", istakla je ona na konferenciji za novinare.

Tabaković je podsetila da je dolaskom na mesto guvernera sebi snizila platu, što su, kako je rekla, mnogi već zaboravili.

Plata guvernera, kako je poručila, jeste viša u odnosu na druge, ali je, kako je podvukla, i odgovornost guvernera srazmerna primanjima.

Ona je podsetila da NBS ima 2.200 zaposlenih i da je informator o broju zaposlenih i platama potpuno javna stvar, te da se one obračunavaju po sistemu koji je uveden još pre 12 godina, dok je Kori Udovički bila guverner.

Raspone koji su u NBS bili 1:18 od najniže do najviše plate, guvernerka je kaže svela u okvir 1:8,5, ali ne tako da je drastično smanjena plata viceguvernera, već su podignute najniže plate.

"Na vaše iznenađenje, kad biste zaista znali koliko iznose plate u NBS, sumnjam da biste poželeli da se zaposlite u NBS", poručila je ilustrujući to podatkom da radnik obezbeđenja na ulazu u zgradu "nema veću platu od 30.000 dinara".

"Šta da vam kažem ako jedan kontrolor, koji treba da ode u poslovnu banku i da izlaže sebe i porodicu riziku zato što treba da odredi meru koja će da ugrozi reputaciju banke, prima platu koja je na nivou obezbeđenja jedne bolje privatne firme", rekla je ona.

Plata guvernera se izračunava, kako je navela, prema koeficijentu koji je dat u statutu, ali na osnovu prosečne plate za prethodni mesec. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи