Читај ми!

Đogović: Za boljitak neophodno sprovesti reforme do kraja

Ekonomista Saša Đogović ocenio je da je moguće izvesno povećanje plata i penzija do kraja godine, kako je to najavio ministar finansija Dušan Vujović, ali dodao i da je za opipljivi boljitak potrebno da se reforme sprovedu do kraja.

Saša Đogović je u izjavi Tanjugu rekao da će povećanje biti simbolično, jer vlada hoće da pokaže da reforme idu u dobrom pravcu.

"Međutim, da bi došlo do opipljivijeg rasta kupovne moći stanovništva, neophodno je da se u reformama istraje do kraja", rekao je Đogović.

To znači, objasnio je, da je potrebno da se sprovedu "hirurški zahvati na metastaziranom tkivu javnog sektora", da se poboljša ukupan investicioni ambijent u zemlji i smanje nevidljivi troškovi poslovanja u vidu mita i korupcije.

"U početnoj smo fazi zahvata i sada dolaze krupniji koraci koje bi trebalo savladati, a to su upravo transformacija javnih preduzeća i državne uprave, kao i preduzeća u restrukturiranju. To takođe podrazumeva i otpuštanje viška zaposlenih, iznalaženje strateških partnera za ta preduzeća...", navodi Đogović.

Prema njegovim rečima, to bi sa sobom donelo "nove vetrove", i uvelo tržišnu utakmicu što do sada nije bio slučaj, jer je ranije "partokratija uređivala većim delom privredne odnose".

"Reforme su proces detoksikacije, ali nismo još došli do tog nivoa da možemo da imamo održiv rast. Sada smo na nivou da možemo da priuštimo simbolično povećanje prihoda. A da bismo došli do višeg nivoa moramo biti postojani u reformama", rekao je Đogović.

Upitan kada očekuje da bi Srbija mogla da dostigne taj nivo, Đogović podseća da je sa MMF-om zaključen trogodišnji aranžman, pa bismo, kako kaže, tek posle tri godine mogli da imamo jasniji putokaz koji bi ukazivao da smo na toj putanji.

"Reforme ni tada neće moći da budu završene, ali jedan deo će biti sproveden, što stvara prostor za opipljiviji rast. To će tada biti prostor sa velikim stepenom izvesnosti da će do opipljivog boljitka doći", zaključio je Đogović.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи