Читај ми!

Bolja naplata poreza puni budžet

Posle rezultata iz prvih šest meseci, iz Vlade najavljuju da će do kraja godine u budžetu biti 70 milijardi dinara više nego što je planirano – najvećim delom zbog bolje naplate doprinosa, akciza i PDV-a – dok se 20 milijardi dinara neporeskih prihoda očekuje iz dobiti javnih preduzeća.

Trista šezdeset milijardi dinara naplatili su poreznici od početka godine. U proseku četiri odsto više od plana. Kažu da je dostižan višak u naplati doprinosa za 18 milijardi dinara, akciza za 20 milijardi i ostalih poreza za 15 milijardi dinara u ovoj godini. Računica koliko je do sada od toga naplaćeno – jasna.

"Možemo reći da je možda jedna trećina od tog iznosa za sada naplaćena. Trend jeste da se nastavi naplata u većim procentima i preduzimaju se sve rane mere u tom pravcu", navodi pomoćnik direktora Poreske uprave Mira Stanojev.

Naplata doprinosa beleži rast i po dve milijarde dinara mesečno, kao što je bilo u junu. Od početka godine, prihodi penzijskog fonda po tom osnovu uvećani su za devet odsto, što je uticalo da se dotacija iz budžeta smanjuje.

"PIO Fond je za isplatu penzija povlačio znatno manja sredstva od planiranih – do sada smo povukli manje za sedam milijardi dinara i očekujemo da će se nastaviti neki trend u tom pravcu", kaže finansijski direktor PIO Fonda Ivan Mimić.

Na evidenciji onih koji uplaćuju doprinose, Fond beleži rast i po 7.000 osiguranika mesečno. Smatraju da je to najvećim delom rezultat prijavljivanja radnika koji su do sada radili na crno. U nadležnoj Inspekciji kažu da su u kontrolama zatekli 5.500 neprijavljenih radnika, ali je efekat tih akcija veći.

"Pri kontroli privrednih subjekata u Pirotu, u dva privredna subjekta zatekli smo 130 lica koja nisu bila prijavljena u trenutku kontrole. Posle toga je izvršena prijava 240 radnika", podseća direktor Inspektorata za rad Bojan Jocić.

Procentualno, najveći rast i oscilacije u naplati od početka godine beleže akcize.

"Mogla je po mesecima da bude naplata i 20 odsto, oko 20 odsto i više, ali zaključno sa 30. junom, u proseku je 11 odsto veća naplata akciza", ukazuje Mira Stanojev.

Prihodi se očekuju i od učestalih kontrola prometa akciznih proizvoda, a od idućeg meseca, inspektori će bez zakonskih ograničenja moći da ulaze u posed firmi koje nisu registrovane.

Mereno brojkama, ova fiskalna godina imaće mesec više, jer 70 milijardi dinara iznad plana naplate jeste iznos jednak prosečnoj sumi svih vrsta poreza i doprinosa koji se naplate u toku jednog meseca.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво