Optimizam na Beogradskoj berzi

Na Beogradskoj berzi, treći mesec za redom, zabeležen rast pokazatelja "Belex Sentiment". Ni najveći optimisti nisu očekivali tako snažan oporavak u tako kratkom periodu, smatra portfolio menadžer Branislav Čukvas.

Oktobarski "Belex Sentiment", pokazatelj očekivanja na Beogradskoj berzi, porastao je na 136,80 poena sa septembarskih 126,60 poena, objavilo je ta berza.

To je treći uzastopni mesec rasta pokazatelja koji je prethodno mesecima bio u "crvenom", od septembra prošle do jula ove godine.

"Rast indeksa na srpskom tržištu kapitala u poslednja dva meseca izmamio je ponovo osmeh na lica investitora", rekao je portfolio menadžer "Kombank investa" Branislav Čukvas i dodao da ni najveći optimisti nisu očekivali tako snažan oporavak u tako kratkom periodu.

Portfolio menadžer Društva za upravljanje investicionim fodovima "Kombank invest" rast optimizma na Beogradskoj berzi pripisuje pre svega prvim naznakama stabilizacije svetske privrede, ali i snažnom psihološkom faktoru.

"Na prve signale mogućeg oporavka svetske privrede reagovali su još proletos najhrabriji, a polako im se pridružuju i nešto oprezniji investitori koji, uprkos tome što nisu sigurni u izvesnost i intenzitet oporavka, ne žele da zakasne sa jačanjem pozicija u kvalitetnim i likvidnim akcijama", rekao je Čukvas.

Osim pozitivnih vesti sa svetskih tržišta, rast indeksa Beogradske berze podstaknut je i činjenicom da je manje likvidne berze lakše pokrenuti od likvidnijih, kazao je Čukvas i podsetio da je takav slučaj bio i prošle godine, ali u obrnutom smeru.

U septembru je opšti indeks akcija Beogradske berze Belexline porastao 14,26 odsto dok je Belex15 uvećao vrednost 16,2 odsto.

Za poslednjih šest meseci, opšti indeks porastao je više od 80 odsto, a indeks najlikvidnijih akcija je više nego udvostručio vrednost, naveo je portfolio menadžer "Kombank investa".

"Jasno je da se sada nameće pitanje održivosti trenda. Uz povremene korekcije, rastući trend će se verovatno nastaviti, ali umerenijim tempom", smatra Čukvas.

Branislav Čukvas smatra da će se o definitivnom oporavku berze moći govoriti tek kada se cene akcija stabilizuju uz rast prometa koji bi bio zasnovan na dobrim poslovnim rezultatima.

Govoreći o globalnoj situaciji Čukvas je naglasio da je recesija na izmaku ali i da su svetskom tržištu kapitala neophodne stalne potvrde tog trenda, iz dana u dan, iz nedelje u nedelju.

Čukvas smatra da, osim rastuće nezaposlenosti, koja će još neko vreme negativno uticati na potrošnju, treba obratiti pažnju i na znatan pad kreditne aktivnosti banaka u svetu koji bi, kada prestanu veliki fiskalni i monetarni stimulansi, mogao da ugrozi održivi privredni rast.

Ipak, najnovija prognoza MMF, u kojoj se očekuje rast svetske privrede u narednoj godini od 3,1 odsto, predstavlja poboljšanje u odnosu na prethodno prognoziranih 2,5 odsto, istakao je Branislav Čukvas.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво