Rudari pozivaju Vučića da poseti "Resavicu"

Sindikati Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja "Resavica" pozvali su premijera Aleksandra Vučića da poseti Resavicu 6. avgusta, na Dan rudara, kako bi se na licu mesta upoznao sa problemima i mogućnostima za dalji opstanak tog rudnika.

U pismu sindikata Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja (JP PEU), koji je dostavljen medijima, rudari poručuju premijeru Vučiću da je "Resavica" jedino javno preduzeće od opšteg interesa ponuđeno na bezuslovnu prodaju "iako gazduje rudnim blagom od oko 40 milijardi, a možda i celih 100 milijardi evra", prenosi Tanjug.

"Ovde se sa milijardama evra ne igra sindikat, već pojedinci u Ministarstvu rudarstva i energetike, koji ne priznaju neke ranije odluke vlade, odnosno ne priznaju Plan i stratešku konsolidaciju za JP PEU usvojenu još krajem 2013. godine", navodi se u pismu koji je potpisao predsednik Sindikata JP PEU Goran Nikolić.

Rudari takođe podsećaju Vučića da ga je Sindikat "Resavice" o posledcama ne sprovođenja tog plana i štete koju to prouzrokuje po Srbiju upoznao početkom maja.

U pismu se, pored ostalog, kaže da, s obzirom na to da o budućnosti rudnika vlada potpuna konfuzija - investiranje, zatvaranje, stečaj... Sindikat smatra da Vučić treba da se, pre donošenja bilo kakvih odluka u vladi, mora direktno upoznati sa situacijom u JP PEU.

Njegovom posetom, dodaje se, moraju se prelomiti mnoge strateške odluke kao što je konačna sudbina Plana rada i strateške konsolidacije, konačno pronalaženje strateškog partnera za Rudnik Štavalj, otvaranje savremenog Rudnika Ćirikovac, modernizacija postojećih rudnika radi znatnog podizanja proizvodnje uglja...

Takođe, rudari kao rezultat posete premijera očekuju i da će se rešiti konačna sudbina "Peticije" o povratku rudnika u sastav Elektroprivrede Srbije ili neki drugi vid povezanosti sa EPS-om, kao što je obavezna kupovina uglja po realnim cenama, i konačno podizanje cena uglja i izjednačavanje cene uglja iz podzemne eksploatacije sa cenom uglja sa površinskih kopova.

"Ukoliko, na našu žalost, ne nađete slobodnog vremena i ne posetite nas na naš praznik, bojimo se da će nam ovo biti poslednje slavlje i verovatno će sledeći Dan rudara proslavljati samo građevinski radnici sa površinskih kopova. U nadi da ćete pročitati naše pismo i posetiti naš rudnik, pozdravljamo vas rudarskim pozdravom 'Srećno'", stoji u pismu rudara premijeru Vučiću.

"Zašto rudari Resavice još ne koračaju stazom spasa i prosperiteta odgovor je u Beogradu", zaključuju u Sindikatu JP PEU "Resavica".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво