Читај ми!

Sužen krug potencijalnih partnera "Dženeral elektrika"

Od 70 srpskih preduzeća, u drugi krug za potencijalnog partnera "Dženeral elektrika” prošlo je 30 firmi. U američkom gigantu potvrdili su da će za nekoliko meseci objaviti listu preduzeća iz Srbije koja će raditi za njih.

Preduzeća koja proizvode elektrodelove, električna postrojenja, preciznu mehaniku, bave se inženjerstvom i softverima, i firme medicinske opreme i komponenti za avio-industriju, našle su se na listi potencijalnih dobavljača iz Srbije. U predstavništvu "Dženeral elektrika" za jugoistočnu Evropu u Beogradu uveliko prave poslovni profil odabranih preduzeća.

"Firme će se tehnički i tehnološki prilagođavati standardima proizvoda 'Dženeral elektrika'. Rukovodićemo se finansijskim kapacitetima preduzeća, vodićemo računa da te kompanije mogu tačno na vreme da isporuče proizvod koji je u rangu naše kompanije", objašnjava izvršni direktor "Dženeral elektrika" za jugoistočnu Evropu Gaetano Masara.

Privredna komora Srbije i Naled su direktna spona domaćih preduzeća sa američkom kompanijom. Srpska privreda, kažu, ima potencijal, pa očekuju da lista potencijalnih dobavljača bude proširena i na druge delatnosti.

"Važna informacija je sada da smo proširili potragu i za kompanijama koje se bave plastikom, tako da se nadam da će biti više od 30 preduzeća koja su inicijalno izabrana", rekla je Ana Brnabić iz Naleda.

Investitor očekuje da država otkloni eventualne papirološke barijere koje izvoznicima otežavaju poslovanje.

"'Dženeral elektrik' je povezan sa svetskim snabdevačima i sve te projekte bi trebalo i zakonski regulisati. Pruža se mnoštvo mogućnosti za investiranje u Srbiji. Za naše projekte i poslovanje u Srbiji trebalo bi obezbediti jasne standarde zaštite privrednog okruženja", rekao je Masara.

Od saradnje sa "Dženeral elektrikom" višestruku korist očekuju ne samo preduzeća koja će postati njegovi dobavljači već i država.

"Ako ta preduzeća stvarno postanu dobavljači 'Dženeral elektrika', ona će povećati obim proizvodnje, uposliće nove ljude i povećaće izvoz iz Srbije, što je svima nama cilj. Pored toga, to znači određen signal za druge multinacionalne kompanije da kod nas postoje ozbiljne kompanije, pa možda dođu novi investitori", rekla je Ana Brnabić.

Vlada je najavila da će pomoći budućim dobavljačima američkog giganta. "Dženeral elektrik" je jedna od najuspešnijih svetskih kompanija, ima više od 300.000 zaposlenih i posluje u više od 170 zemalja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара