Читај ми!

Veliko spremanje EPS-a i "Srbijagasa"

EPS je završio prvu fazu reorganizacije. Od danas je to moderan energetski sistem od koga se očekuje da godišnje štedi najmanje 36 miliona evra. Promene su i u "Srbijagasu". Vlada je donela odluku o razdvajanju delatnosti u "Srbijagasu" čime je počela reorganizacija tog javnog preduzeća, kako je i dogovoreno sa Energetskom zajednicom.

Prvi jul EPS-u je doneo novu poslovnu politiku. Od 14 privrednih društava i zavisnih preduezeća formirane su tri celine: Javno preduzeće EPS objedinilo je proizvodnju struje i uglja, "EPS Distribucija" obuhatilo je svih pet elektrodistribucija i "EPS Snabdevanje" radiće kao do sada

Distributivni Centar za upravljanje je premešten u Novi Sad. Od EPS-a se očekuje efikasniji rad i uštede.

"MMF zahteva da poslovanje EPS-a bude održivo što znači da ne možemo da razmišljamo samo o pokrivanju tekućih poslova već da EPS mora da ima budžete da podigne investicionu aktivnost", kaže generalni direktor EPS-a Aleksandar Obradović.

Od 600 prekobrojnih direktora za sada su bez fotelje ostala 43 menadžera.

"Nema dileme da su se sada stvorili uslovi da se smanji broj zaposlenih pre svega u rukovodećim i administrativnim strukturama. Nema dileme da EPS ima višak zaposlenih. Ja mislim da nije odgovorno licitirati tim brojevima, to mora biti rezultat jedne ozbiljne analize za koju sada imamo sve preduslove", podvlači ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

"Srbijagas" reorganizaciju sprovodi u okviru holdinga razdvajanjem delatnosti trasporta i distribucije gasa u dva nezavisna preduzeća u donošenju odluka - "Transportgas Srbija" i "Distribucijagas Srbija".

"Time konačno završavamo onu obavezu koja nam se vuče od 2005. godine da realizujemo takvo restruktuiranje 'Srbijagasa' koje će u organizacionom smislu ispuniti energetske direktive i funkcionisanje 'Srbijagasa' konačno staviti u onaj okvir koji su zahtevali Drugi i Treći eneregtski paket", ističe Antić.

Reorganizacija srpskih energetskih preduzeća otvara mogućnost poslovanja po tržišnim uslovima i mogućnost da stanu na zdrave noge.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво