Читај ми!

Nikolić: Srpske kompanije spremne za nastup u Africi

Srpske kompanije su potpuno spremne za nastup na afričkom tržištu, rekao je predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić tokom susreta sa Nkosazane Dlamini Zumom, predsedavajućom Komisije Afričke Unije.

Nikolić je tokom razgovora podsetio da je privreda Srbije nekada bila značajno zastupljena u Africi, pre svega preko građevinske kooperative, prenosi Tanjug.

"Srpske kompanije su potpuno spremne za nastup na afričkom tržištu, a decenijsko prijateljstvo, iskovano u najtežim godinama borbe za nezavisnost i slobodu afričkih naroda, garant je da će naši zajednički poslovni projekti uroditi plodom i doneti napredak i za Srbiju i za Afriku", rekao je Nikolić.

Predsednik Srbije je istakao da danas, kada afričke zemlje pokazuju interes za izgradnju moderne infrastrukture kako bi obezbedile nesmetan protok ljudi i robe, ponovo se ukazuje šansa da srpska preduzeća pokažu da su apsolutno konkurentna na afričkom tržištu i da opet zauzmu mesto koje im je nekada pripadalo.

Gospođa Zuma je istakla da je prijateljstvo koje veže Srbiju i afričke narode izuzetno jako, jer vuče korene iz vremena koja su za Afriku bila odlučujuća i, samim tim, jako teška.

Osnovni cilj kome afričke države teže jeste obezbeđivanje bolje budućnosti za sve građane, a pogotovo za mlade ljude, kojima treba priuštiti vrhunsko školovanje i dobre poslove.

Da bi se to postiglo, kako je istakla, potrebna je modernizacija afričke privrede, potrebno je reformisati ekonomiju, sprovesti industrijalizaciju i izgraditi modernu infrastrukturu, pa je zato Africi jako važna podrška koju dobija od tradicionalnih prijatelja kao što je Srbija.

Predsednik Nikolić zahvalio je svojoj gošći na principijelnom stavu Afričke Unije u vezi sa očuvanjem teritorijalnog integriteta Republike Srbije.

Nkosazana Dlamini Zuma se sastala i sa predsednicom Narodne skupštine Majom Gojković. Na sastanku je istaknuto da između Srbije i Afričke unije ima prostora za razvoj i proširenje saradnje u mnogim oblastima, kako u ekonomiji, tako i na parlamentarnom nivou.

Zuma je, u razgovoru sa predsednicom srpskog parlamenta, rekla da očekuje da će njena poseta Srbiji doprineti i podstaći unapređenje odnosa između Srbije i Afričke unije.

Kako je saopšteno iz kabineta predsednice parlamenta, Gojkovićeva je istakla da postoji veliki potencijal za unapređenje odnosa Srbije i Afričke unije, koji je zasnovan na prijateljskim odnosima i dodala da je poseta predsedavajuće Afričke unije Srbiji izuzetno važna.

Pozdravila je i potpisivanje Memoranduma o ekonomskoj saradnji Vlade Srbije i Komisije Afričke unije i zahvalila afričkim državama na podršci teritorijalnom integritetu Srbije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво