Читај ми!

Grčke banke na srpskom tržištu redovno posluju

Banke u Srbiji u većinskom grčkom vlasništvu nastaviće da redovno posluju sa klijentima, kako danas tako i u budućem periodu, u uobičajenom radnom vremenu, saopštila je Narodna banka Srbije povodom vesti o privremenom zatvaranju banaka u Grčkoj.

NBS ističe da su banke u Srbiji u većinskom grčkom vlasništvu likvidne i solventne, što im omogućava da nesmetano i bez eksterne pomoći uredno posluju i obezbede neophodan finansijski servis svojim klijentima, prenosi Fonet.

Inače, u Grčkoj su do 6. jula zatvorene sve banke. Za Grke će važiti i dnevno ograničenje od 60 evra za podizanje novca na bankomatima, dok će stranci nesmetano moći da podižu svoj novac. 

Banke u Srbiji u većinskom grčkom vlasništvu strogo su regulisane, najčešće rigoroznije nego na matičnim tržištima, što je omogućilo da se stvore rezerve likvidnosti i adekvatne kapitalne rezerve, koje se mogu koristiti u ovakvim situacijama u kojima i loše vesti mogu da izazovu nepotrebne negativne posledice i psihološke potrese.

Sa stanovišta domaćeg zakonodavnog okvira, banke grčkog porekla se ni u čemu ne razlikuju od bilo koje druge banke koja posluje na srpskom bankarskom tržištu i depoziti u ovim bankama su podjednako bezbedni koliko i u svim ostalim, ističe NBS.

NBS, takođe, navodi da ne postoje nikakva ograničenja u raspolaganju sopstvenim sredstvima deponenata i štediša banaka u većinskom grčkom vlasništvu u Srbiji.

Mere koje NBS od danas primenjuje u odnosu na banke u većinskom grčkom vlasništvu, polazeći od mogućeg razvoja situacije u vezi sa grčkom krizom, odnose se pre svega na pojačano praćenje i ograničenje transakcija ovdašnjih banaka sa matičnim bankarskim grupacijama i imaju za cilj preventivno delovanje radi sprečavanja prelivanja bilo kakvih negativnih efekata na bankarski sektor Srbije, stoji u saopštenju NBS.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара